Keski- ja Pohjois-Uudenmaan alueella toimii oma lintuharrastajien yhdistys, Apus ry. Haastattelussa on yhdistyksen puheenjohtaja Mika Asikainen.
Paljonko yhdistyksessä on jäseniä?
-Jäseniä on tällä hetkellä noin 450.
Kuka yhdistykseen voi liittyä ja miten?
-Jäseneksi voi liittyä kuka vaan. Yhdistyksen toiminta on suunnattu kaikille linnuista, lintuharrastuksesta tai lintujen suojelusta kiinnostuneille.
Minkälaista toimintaa yhdistys järjestää?
-Järjestämme opastettuja linturetkiä, pääsääntöisesti keväällä ja alkukesällä mutta myös syksyllä joitakin retkiä. Lisäksi olemme järjestäneet muun muassa kuvailtoja ja lintutapahtumia. Teemme myös lintuselvityksiä, viimeisen kolmen vuoden aikana on selvitetty Hyvinkään metsien linnustoa laskennoilla. Otamme myös kantaa lintujen suojelukysymyksissä, esimerkiksi kaavoituksen yhteydessä. Olemme myös auttaneet loukkaantuneiden lintujen löytäjiä.
-Järjestämme myös talkoita, joissa tärkeitä lintupaikkoja kunnostetaan. Talkoissa niitetään kasvillisuutta, jotta pesimäalueet pysyvät avoimena. Järvenpään Kaakkolan lintutornille uusittiin talkoilla 550 metriä pitkä pitkospuupolku, jonka avajaisia vietetään lauantaina 3. 11. kello 11.
Minkälaisia lintubongauksia kuluneen syksyn aikana on tehty?
-Tämä syksy ei ole ollut harvinaisuuksien osalta erityinen. Harvinaista jalohaikaraa on kuitenkin havaittu peräti toistakymmentä yksilöä. Jalohaikara pesi vastikään ensimmäisen kerran Suomessa, Porvoossa. Harvinainen harjalintu piipahti Tuusulassa lokakuun alussa. Merikotkia on liikkunut alueella runsaasti koko syksyn.
Mitä lintuhuomioita tulevalle talvelle on odotettavissa?
Pihlajanmarjasato oli tänä vuonna kehno, joten marjalintuja (tilhi, rastaat) ei tänä talvena juurikaan jää alueelle. Pesimäkausi oli linnuille kuitenkin yleisesti hyvä. Syksy on ollut tähän asti poikkeuksellisen lämmin, joten muuttomatkan väliin jättäneitä poikkeuksellisia viivyttelijöitä saatetaan havaita lähiviikkoina, kun ne ovat pysyneet hengissä tähän asti, Mika Asikainen vastaa.
