The Cave vie katsojat rohkeasti keskelle Syyrian sodan kauhuja

Kaksi Oscar®-ehdokkuutta saaneen ohjaaja Feras Fayyadin uusi vaikuttava dokumenttielokuva The Cave on kuvaus rohkeudesta, sinnikkyydestä ja naisten välisestä solidaarisuudesta.

Sodan runtelemassa Syyriassa piiritettyjen siviilien toivo ja turva löytyvät maanalaisesta sairaalasta, jota kutsutaan luolaksi. Johtava lääkäri Amani Ballour kollegoineen työskentelee olosuhteissa, joita leimaavat päivittäiset pommitukset, pula tarvikkeista ja lääkkeistä sekä jatkuva kemiallisten iskujen uhka.

Viime vuosina Syyrian sota on levittänyt kuolemaa, tuhoa ja kauhua ympäri maata, maksanut satojatuhansia henkiä ja ajanut miljoonia kodeistaan. Itä-Ghoutassa,lähellä pääkaupunki Damaskosta, taukoamattomat pommitukset ovat muuttaneet kaupungin aavemaisiksi raunioiksi. Ulkona liikkuminen on hengenvaarallista ja asuinalueita, toreja ja kouluja pommitetaan armotta. Samoin sairaalat, terveyskeskukset ja ambulanssit ovat vapaata riistaa Assadin hallinnolle ja sen venäläisille liittolaisille. Toivo on siirtynyt maanalaiseen luolastoon, jonne ryhmä rohkeita lääkäreitä ja sairaanhoitajia on perustanut sairaalan. Nuori lastenlääkäri, tohtori Amani Ballour, toimii sairaalan johtavana lääkärinä. Konservatiivisen patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa ei naisia juuri arvosteta, tohtori Amanin kyvyt lääkärinä kyseenalaistetaan jatkuvasti. Mutta hän ei anna ennakkoluuloille periksi ja sairaalassa naiset ovat lunastaneet paikkansa työskennellessään tasaveroisina miespuolisten kollegoidensa rinnalla. Yhdessä he riskeeraavat henkensä pelastaakseen potilaansa julmuuden, epäoikeudenmukaisuuden ja kärsimyksen ympäröiminä.

”Kun kuvasimme dokumenttielokuvaa Aleppon viimeiset miehet, huomasimme että sairaalat olivat sotilaallisia kohteita vuosien ajan. Sairaalat pommitettiin maan tasalle, sekä hoitohenkilökuntaa että potilaita tapettiin. Sairaaloihin systemaattisesti kohdistuneet iskut olivat kosto. Ne olivat sekä pelottelua että metodi, jolla luotiin kaaosta ja pakotettiin siviilit pakenemaan. Sairaanhoidosta tuli mahdotonta maan päällä, joten sairaaloita alettiin rakentaa maan alle. Vierailin useammassakin tällaisessa paikassa. Näistä sairaaloista tuli ihmisten ainoa toivo selvitä hengissä ja saada hoitoa. Samalla ne loivat työyhteisön, jossa miehet ja naiset voivat työskennellä yhdessä, rinnakkain”, kertoo ohjaaja Feras Fayyad dokumentin taustoista. “Syyrialaisena elokuvantekijänä tavoitteenani on ollut tuoda esiin syyrialaisia sekä niitä kauheuksia, jotka jatkuvat kotimaassani vielä tälläkin hetkellä”, hän jatkaa. ”Tohtori Amanissa henkilöityi toivo, kun todistin hänen uhmaavan stereotypioita ja epäluuloja, jotka hallitsevat yhteiskuntaamme, samalla kun hän hoiti potilaita mitä vaikeimmissa olosuhteissa. Hänen tarinansa ansaitsee tulla kerrotuksi.”

Helmikuussa Oscar®-ehdokkaana ollut The Cave nähdään tuoreeltaan National Geographic -kanavalla sunnuntaina 16.8. klo 22.00.

The Cave-dokumenttielokuva TV-ensi-illassa National Geographic -kanavalla 16.8. klo 22.00

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.