Tukkutorin pakastamo suljetaan Kalasatamassa vuonna 2024

Tukkutorin alueella Kalasatamassa olevan pakastamon toiminta päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Kuva: Teina Ryynänen

Tukkutorin alueelle laaditaan kokonaisvaltainen kehittämisvisio.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja pakastamon toimintaa pyörittävä Helsingin Kaupunkitilat Oy ovat päätyneet pakastamon toiminnan lopettamiseen vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vuonna 1953 valmistunut pakastamo on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Pakastamon kylmäaineena käytettävä ammoniakki on kaupungin mukaan ympäristöriski.

Myös rakennuksen peruskorjaus nykyvaatimusten mukaiseksi on todettu mahdottomaksi.

– Olemme selvittäneet useita vaihtoehtoja sekä pakastamon korjaamiseksi että uuden pakastamon rakentamiseksi. Ne ovat kaikki osoittautuneet joko toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdottomiksi, kertoo tiedotteessa yksikön päällikkö Antti Halm Helsingin kaupunkiympäristön toimialan yritystilat- yksiköstä.

Pakastamolla on nyt noin 150 vuokralaista. Pakastamolla toimivien yritysten vuokrasopimukset tullaan irtisanomaan vuoden 2024 aikana. Tukkutorin ja Teurastamon alueen kiinteistöt ovat suurimmaksi osaksi Helsingin kaupungin omistuksessa, ja niitä hallinnoi ja vuokraa Helsingin Kaupunkitilat Oy, joka on kaupungin omistama yhtiö.

Tukkutorin alueen tulevaisuutta pohditaan nyt laajasti.

Helsingin kaupunkitilat Oy ja kaupunkiympäristön toimiala valmistelevat yhteistyönä visiota ja suunnitteluperiaatteita, joissa hahmotellaan kokonaisvaltaisesti alueen kehittämismahdollisuuksia.

Näiden tarkastelujen kautta pyritään ratkaisemaan, mitä toimintoja kannattaa ylläpitää kaupungin tarjoamina palveluina sekä millaista vaihtoehtoista käyttöä alueella voisi tulevaisuudessa olla.

– Tukkutorin ja Teurastamon alue on kaupunkirakenteellisesti hyvin keskeisessä paikassa ja se on myös kaupunki- ja ruokakulttuurisesti tärkeä. Alue tarjoaa paljon mahdollisuuksia osana tiivistyvää ja kasvavaa urbaania Kalasatamaa. Olemme käynnistämässä alueen suunnittelua ja tähän prosessiin on tärkeä saada mukaan alueen yrittäjät, ruoka- ja kaupunkikulttuuritoimijat sekä alueen asukkaat, kertoo maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.