Sisulaattori on Helsingin Ratikkamuseon uutuus

Sisulaattori. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin Ratikkamuseo avautui uudistuneena 24. maaliskuuta.

Taka-Töölössä sijaitsevan Ratikkamuseon uusi vetonaula Sisulaattori on rakennettu vuosina 1941–1979 käytössä olleeseen moottorivaunuun.

Sisulaattorissa kävijä pääsee kuskin, matkustajan tai rahastajan paikalta käsin kokemaan Helsingin joukkoliikenteen kehittymisen omin silmin ja korvin neljänä eri aikakautena.

Interaktiivisella Sisulaattorilla pääsee ajamaan esimerkiksi sotavuosien Helsingissä, 1950-luvun olympiahuumassa ja 1970-luvulla Hakaniemen torilla keskellä poliittista liikehdintää. Liikkuvan kuvan lisäksi mukana on ääntä, ja vaunussa voikin kuulla esimerkiksi muiden matkustajien askeleet ja kadun äänet. Sisulaattoria on ollut mukana tekemässä OiOi-yritys, joka on erikoistunut immersiivisten tilojen tekemiseen.

Ratikkamuseon uudistuksessa on haluttu huomioida erityisesti lapsia ja perheitä museokävijöinä.

– Ratikkamuseossa käy paljon lapsia, joille on nyt tarjolla aivan uutta koettavaa ja tehtävää, kuten Helsingin kartta, jossa voi ajella leikkiajoneuvoilla ja magneeteilla sekä lapsille suunnatut omat kysymykset jokaisen vaunun yhteydessä. Ratikat ovat ihania ja kiinnostavat kuitenkin iästä, sukupuolesta ja kulttuuritaustasta riippumatta, kertoi tiedotteessa museolehtori Suvi-Tuuli Waltari, joka on vastannut näyttelyn pedagogisesta uudistamisesta.

Uuden jännittävän tekemisen lisäksi Ratikkamuseon vanhat suosikitkin ovat tallella. Näyttelyssä pääsee sisään kolmeen raitiovaunuun, joista yksi on 1800–1900-lukujen vaihteen hevosvetoinen ratikka – ja takavuosilta tuttu hevonen on tehnyt paluun. Mukana on myös vanha suosikki, lippujenleimauslaite.

Ratikkamuseoon ei ole pääsymaksua.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.