Helsingin kaupunginkirjaston vanhin toimipiste täyttää 140 vuotta tänä vuonna.
Helsingin keskustassa sijaitseva Rikhardinkadun kirjasto avattiin arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaan kirjastotaloon Rikhardinkadulle 1. syyskuuta 1882.
Kirjasto avattiin yleisön käyttöön ilman sen suurempia juhlallisuuksia, tavoitteenaan huolehtia työläisväestön sivistämisestä.
Kirjastorakennus on muuttunut moneen otteeseen vuosien saatossa.
Avoimeen hyllyjärjestykseen Rikhardinkadun kirjastossa siirryttiin 1920-luvun uudistuksessa. Tämän myötä asiakkaat pääsivät valitsemaan kirjoja suoraan hyllyistä, mikä oli tuohon aikaan aivan uutta.
Kirjaston viimeisin iso remontti tehtiin 1980-luvulla, jolloin kirjatorni sai kierreportaat ja nykyisen kaltaisen ulkoasunsa.
– Perinteistä kirjastoestetiikkaa edustava Rikhardinkadun kirjasto on kaupunkilaisten rakastama. Helmet-kirjastojen käyttäjätutkimuksessa keväällä 2022 kirjastomme sai pääkaupunkiseudun kirjastoista parhaan käyttäjäarvosanan. 140-vuotias Riku on aktiivinen ja elämyksellinen kirjasto, jonka arkkitehtuurista ja tunnelmasta tullaan nauttimaan läheltä ja kaukaa, kertoo Rikhardinkadun kirjaston johtaja Mari Heino tiedotteessa.
Viihtyisä kesäpiha, toimivat työskentelytilat sekä kiinnostava tapahtumatarjonta lounaskonsertteineen ja kirjailijavierailuineen ovat kirjaston nykyisiä vetonauloja, joiden avulla kirjasto houkuttelee yhä uusia kävijöitä.
Rikhardinkadun kirjaston 140-vuotissynttäreitä on juhlittu syyskuun alkupuolella monenlaisen juhlaohjelmiston merkeissä.