Rikhardinkadun kirjasto halutaan peruskorjata

Rikhardinkadun kirjasto on arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Kuva: Virpi Peltola

Kaartinkaupungissa sijaitseva Rikhardinkadun kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston vanhin toimipiste.

Kirjasto avattiin arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaan kirjastotaloon Rikhardinkadulle 1. syyskuuta 1882.

Kirjastorakennus on muuttunut moneen otteeseen vuosien saatossa. Kirjaston viimeisin iso remontti tehtiin 1980-luvulla, jolloin kirjatorni sai kierreportaat ja nykyisen kaltaisen ulkoasunsa.

Nyt tämä useita erilaisia muutoksia ja remontteja kokenut rakennus on taas uuden vaiheen edessä.

Talotekniikka, kuten putket, sähköt sekä lämmitys- ja viilennysjärjestelmä kaipaavat uudistamista. Myös tilojen esteettömyyttä on tarpeen parantaa.

Samalla on hyvä hetki miettiä, mitä asiakkaat toivovat Rikhardinkadun kirjastolta nyt ja tulevaisuudessa.

– Tämä upea, rakastettu kirjasto todella ansaitsee tulla kunnostetuksi uuteen loistoon. Samalla haluamme pohtia yhdessä kaupunkilaisten kanssa, miten Rikhardinkadun kirjaston vetovoimaa kehitetään, kertoo kirjastonjohtaja Juha Kortesluoma tiedotteessa.

– Rikun ainutlaatuinen tunnelma aiotaan ehdottomasti säilyttää, mutta haluamme että uudistettu kirjasto palvelee kaupunkilaisia entistä paremmin ja saavutettavammin. Haluan kutsua kaikki Rikhardinkadun kirjaston ystävät mukaan suunnittelemaan kirjaston uudistuksia.

Tulevan remontin myötä kirjastoa kehitetään yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Yhteiskehittämisen ensimmäinen vaihe on Kerro kantasi -kysely, joka avautui 28. marraskuuta.

Rikhardinkadun kirjaston uudistuksen suunnittelu tulee etenemään vaiheittain. Uudistuksen tarveselvitys etenee kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan käsittelyyn alkuvuodesta 2024. Mikäli tarveselvitys hyväksytään, hanke- ja toteutussuunnittelu tehdään vuosien 2024–2026 aikana ja rakennustyöt alkavat alustavan arvion mukaan vuonna 2026. Uudistettu kirjasto on tarkoitus avata loppuvuonna 2027.

Näkymä Rikhardinkadun kirjastossa. Kuva: Virpi Peltola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.