Töölön Kivelänkadulla sijaitsee asuinkerrostalo, jonka ulkoseinä on kauttaaltaan kasvillisuuden peitossa.
Erikoisen ja viehättävän näköinen julkisivu kerää ohikulkijoiden katseet. Vuonna 1935 valmistuneesta kivitalosta on muodostunut pienimuotoinen nähtävyys, sillä kohteesta julkaistaan paljon kuvia esimerkiksi Instagramissa.
-Turistit käyvät tässä talon edustalla ja pysähtyvät ottamaan kuvia. Suomalaisetkin matkailijat ottavat kuvia, etenkin jos ovat jostakin kauempaa, sanoo talossa muutaman vuoden asunut Tero Salenius.
Taloa vastapäätä sijaitsee iso hotelli.
-Joistakin talon asukkaista tuntuu välillä vähän oudolta, että mitä ihmiset oikein kuvaavat niin paljon. Ovatko he asuntonäyttelyä tekemässä vai mitä.
Tero Salenius itse tykkää talon seinäkasvillisuudesta paljon. Kasvillisuutta pitää kuitenkin leikata ja harventaa melko usein, sillä muuten ikkunat saattavat umpeutua. Jokainen asukas vastaa kasvillisuuden leikkaamisesta oman koti-ikkunansa kohdalla.
-Jos tuulettaa pitkään ikkuna auki, kasvin verso saattaa lähteä kasvamaan sisään asuntoon, Salenius naurahtaa.
-Kasvillisuus houkuttelee paljon lintuja. Myös ötököitä on ja niitä tulee kämppään sisälle. Kaikki eivät välttämättä pidä siitä, Tero Salenius sanoo.
Salenius ei tiedä, mitä lajia kasvillisuus on, mutta joku on sanonut, että kyse on villiviinistä.
-Kiipeilevä kasvi se joka tapauksessa on. Se kiipeilee ja tunkeilee joka väliin, minkä vain aistii. Kasvillisuus rönsyilee naapuritalonkin puolelle.
Myös Pirjo Luoma pysähtyy ihastelemaan syysruskan myötä punertavaa seinäkasvillisuutta.
-Tykkään kovasti. Kasvillisuus tekee talon julkisivusta pehmeämmän.
-Olen täällä hoitamassa lastenlapsiani, en itse asu talossa, joten en tiedä, kuinka hankalaa kasvillisuutta on hoitaa ja kuka sitä karsii. Sehän ei voi loputtomasti kasvaa, koska muuten se kaventaa ikkunoiden kohtia niin, ettei ikkunaa saa auki, Pirjo Luoma miettii.
Jani Jakonen