Mokaaminen on ilmiö, jota kukaan ei pääsääntöisesti halua omalle kohdalleen. Kun erehtymisen mahdollisuus kuitenkin on, se saattaa myös toteutua. Entäpä mokan jälkeen? Ensimmäinen reaktio monilla olisi yrittää korjata tai peitellä tilanne ja toivoa, että kukaan ei saisi sitä selville, mutta mitä, jos mokasta voitaisiinkin oppia?
Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen paneutuvat tähän teemaan tarkemmin kirjassaan ”Mahtava moka – Uskalla, opi ja menesty”. Alma Talentin julkaisemassa kirjassa käydään monen eri teorian pohjalta läpi erilaisia syitä ja uskomuksia, joita mokaamiseen liittyy, eri asteet, joilla kukin voi mokaansa käsitellä ja antavat yritysjohtajista työntekijöihin ja siviilikansalaisiin neuvoja siitä, mitä kannattaa tehdä, jotta virheistä oppii.
Sutinen ja Kuitunen ovat saaneet aikaan teoksen, joka voi samalla toimia kouluttamis-, motivoimis- ja vaikkapa terapeuttisena vertaistukioppaana. He pohtivat sitä, miten epäonnistumisen pelko on suurempi kuin mokien todelliset seuraukset, ja miten mokia opitaan käsittelemään normaaleina, elämään kuuluvina asioina ja kertovat rohkeasti myös omia esimerkkejä epäonnistumisistaan.
Kirjoittajat ovat onnistuneet säilyttämään aiheen monipuolisuudesta huolimatta sekä faktapitoisen että sopivan kepeän otteen. Vaikka ihmisen psykologia, henkilöstöjohtaminen ja innovaatiot siis olisivat itselle astetta vieraampiakin käsityksiä, ei kuitenkaan kannata pelästyä, koska kapulakieliseen hienosteluun ei syyllistytä kertaakaan. Kirja on kirjoitettu erittäin selkeään ja maanläheiseen sävyyn, ja tekstin sujuvuus toimii. Erityisesti lisäpisteitä tulee sivujen väleihin sisällytetyistä mietelauseista, jotka aivan hyvin voisi kuvitella oman työpöytänsä ilmoitustaululle – tosin ei kirjasta revittyinä!
”Mahtava moka – Uskalla, opi ja menesty” on kaikin tavoin kompakti teos, jota voi suositella erityisesti perfektionismiin pyrkiville. Toisaalta se toimii myös hyvänä oppaana, mikäli haluaa vain oppia epäonnistumisen pelon syistä ja sen voimavaraksi kääntämisestä lisää. Lisäpisteitä tulee myös kirjan graafisesta ulkoasusta, joka hillityssä taiteellisuudessaan toi mukavan konstailemattoman lukutunnelman.
Arvio: 4/5
Iida Rekunen