Missä menee ryhmän hajoamisen raja?

Iida Rekunen. Vantaalainen vapaa toimittaja

Perussuomalaisten tulevaisuudesta on liikkunut monenlaisia arvioita ja huhuja viime aikoina, kuten myös siitä, että Vantaan PS-ryhmä olisi hajoamassa. Jo siitä, onko kyse hajoamisesta vai ei, voidaan olla montaa mieltä. Mikäli jonkun tietyn yhtyeen jäsen päättää lähteä soolouralle, otsikoidaan se yleensä näyttävästi niin, että koko yhtye olisi hajonnut, vaikka suurin osa porukasta jäisikin jatkamaan toimintaansa bändinä, josta yksi jäsen puuttuu. Mikäli kaikki jäsenet lähtisivät yhtyeestä, tuolloin voitaisiin puhua hajoamisesta. Monen mielestä tiettyä yhtyettä ei voida enää pitää samana yhtyeenä, jos yksi tietty jäsen puuttuu. Jokainen antaa oman säväyksensä porukassa tapahtuvaan toimintaan, ja jos joku jäsenistä poistuu, myös ryhmän dynamiikka muuttuu.

Täydestä tuhosta ei kuitenkaan voida puhua. Puolueet pysyvät edelleen omina puolueinaan, vaikka johto tai jäsenet vaihtuisivatkin. Espoon Perussuomalaisten valtuustoryhmä koki jopa Vantaata suuremman jäsenkadon, kun yli puolet jäsenistä vaihtoivat puoluetta. Kuitenkin he aikovat jatkaa samalla linjalla kuin ennenkin. He ovat kriittisiä kunnallisveron nostamisen suhteen, vaikka heillä ei olekaan vielä edustajaa kaupunginhallituksessa. He ajavat edelleen aktiivisesti espoolaisten asioita, kukin omaa sydämenasiaansa korostaen, mutta hyvässä yhteisymmärryksessä.

Vantaalla ei myöskään jäädä lepäämään laakereilla, vaan toiminta on lähtenyt käyntiin ihan uudella tavalla. On totta, että tilanne kärjistyi, purkautui ja että osa porukasta lähti toiseen puolueeseen, mutta se ei tarkoita sitä, että ”alkuperäinen” ryhmä kuihtuisi ja että se kuopattaisiin. Muutoksessa on aina negatiivisten piirteiden lisäksi myös positiivisia piirteitä, ja niihin on nyt keskityttävä menneiden vatvomisen sijaan.

On hyvä miettiä ihan yleisestikin, miten paljon oikeastaan vaaditaan siihen, että jokin tietty poliittinen ryhmä hajoaisi täysin. Missä menee hajoamisen raja ja miten paljon se raja vaikuttaa siihen, pysyvätkö tietyt ryhmät omine tunnuspiirteineen entisellään? Onko kyseessä positiivisesta vai negatiivisesta asiasta? Tarkoittaako henkilöiden vaihtuminen sitä, että kaikki on menetetty, vai sitä, että tietty ryhmä pysyy niiden näkemysten takana jotka kokevat omikseen ja sellaiset henkilöt poistuvat, jotka haluavat tehdä politiikkaa toisella tavalla? Erilaisten näkemyksien esilletulo kun on demokratiaa puhtaimmillaan.

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.