Meilahden kartanolle halutaan uusi omistaja ja uudet palvelut

Meilahden kartanon alueella sijaitsevat vanhat rakennukset, kartano ja tanssipaviljonki. Kuva: Helsingin kaupunki.

Tuleeko Meilahden kartanoon tulevaisuudessa taidepuisto, ravintola tai majoitustiloja?

Helsingin kaupunki on valmistellut Meilahden kartanon alueelle asemakaavaluonnoksen, jossa on määritelty reunaehdot mahdollisille tuleville muutoksille.

Keväällä 2022 kaupunki ryhtyy etsimään kartanon vanhoille rakennuksille ostajaa, joka kehittää alueelle uusia palveluja.

Meneillään oleva asemakaavan muutos tähtää siihen, että Meilahden kartanon arvokkaat rakennukset suojellaan, rantareittiä kohennetaan ja että alueelle avautuu mahdollisuus uudelle rakentamiselle huonokuntoisen taidemuseorakennuksen tilalle.

– Meilahden kartanon aluetta kehitetään paikkana, jossa helsinkiläiset voivat tulevaisuudessa nauttia kulttuurista ja virkistyspalveluista. Kartanopuisto ja rantareitti säilytetään julkisessa käytössä nykyiseen tapaan, tiedotti Helsingin kaupunki.

Kaupunki aikoo järjestää keväällä 2022 ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn, jossa etsitään Meilahden kartanoalueen rakennuksille ostajaa, jolla on toteuttamiskelpoinen suunnitelma alueen kehittämiseksi. Suunnitelmien tulee perustua kaavaluonnokseen.

Kaupunki haki Meilahden kartanon alueelle kehittäjää jo vuonna 2017, mutta silloin ei saatu toteutukseen edenneitä ideoita.

Kaavaluonnos antaa edellytykset erilaisten ideoiden kehittämiselle. Kartanon alueella voisi olla esimerkiksi ravintola- ja juhlatiloja, näyttelytiloja, taidepuisto tai taidegalleria, tutkimus- ja koulutustiloja, pienimuotoista hotellitoimintaa tai hyvinvointi- ja saunapalveluita.

Kaupungin tavoitteena on, että uusi omistaja kunnostaa kartanoalueen vanhat suojeltavat rakennukset, jotta ne saadaan aktiiviseen käyttöön.

Tyhjillään olevan entisen taidemuseon tilalle on mahdollista ehdottaa uutta rakentamista, mutta halutessaan uusi omistaja voisi kunnostaa myös sen.

– Kaavaluonnos mahdollistaa majoitustoiminnan, mutta alueella ei sallita pysyvää asumista. Uudisrakentaminen tulee toteuttaa pääosin puurakenteisena ja sovittaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.