Löytöeläimet saavat jouluna erikoisherkkuja – näin sinä voit auttaa

Joulu tekee tuloaan, niin myös löytöeläintaloihin. SEY:n löytöeläinkodeissa halutaankin tarjota eläimille jouluna hieman erityisempää kohtelua.

– Monissa löytöeläintaloissa pyritään järjestämään joku erikoisherkku eläimille jouluna, kertoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton varainhankintapäällikkö Aura Yliselä.

Millaista toimintaa järjestätte eläinten hyväksi joulun alla Helsingissä?

– Kaikissa Faunatar-eläintarvikeliikkeissä voi osallistua Joulun suurkeräykseen löytöeläinten hyväksi. Faunatar-liikkeisiin voi viedä ruokaa ja tarvikkeita eläimille 21.12. asti, ja liikkeet toimittavat lahjoitukset eteenpäin SEYn jäsenyhdistysten apua tarvitseville eläimille. Erityistä tarvetta on aina kissoihin liittyvillä tuotteilla, kuten kissanruualla. Liikkeissä voi myös lahjoittaa SEYlle euron ostostensa yhteydessä. Faunatar-liikkeitä on Helsingin kauppakeskuksissa Arabia, Itis, Kaari ja Risikko, Aura kertoo.

Yliselä kertoo, että SEY:n suurkeräykset löytöeläinten hyväksi ovat suosittuja. Ne tuottavat usein useita ostoskärryllisiä ruokaa ja tarvikkeita apuja tarvitseville. Näkyykö lahjoitusten määrässä yleensä suurta piikkiä jouluna?

– Kyllä hyväsydämiset ihmiset haluavat auttaa eläimiä myös jouluna, Aura summaa.

Mitä kaikkea löytöeläinten hyväksi voi tehdä?

Useat haluavat ojentaa auttavan kätensä, mutta eivät välttämättä ole aivan varmoja, mitä kaikkea eläinten hyväksi voi tehdä. Millaista apua löytöeläinten hyväksi voi tarjota?

– Löytöeläimille voi totta kai tarjota kodin, jos se on mahdollista. Jos eläimelle ei voi tarjota kotia, löytöeläimille voi lahjoittaa rahaa tai tarvikkeita. SEYn toimintaa voi tukea esimerkiksi ostamalla eettisen lahjan SEYn sivuilta tai liittymällä eläinsuojelukummiksi.

Onko jotain mitä kannattaisi pohtia ennen kuin löytöeläimelle tarjoaa kotia?

– Eläimelle kodin tarjoamisessa kannattaa tietysti miettiä omia elinolosuhteita eläimen näkökulmasta. Esimerkiksi, jos oma asunto on kovin pieni, ei kannata hankkia montaa eläintä, joilla voi tulla reviirikiistoja pienissä tiloissa. Myös ulkona elämiseen tottuneet koirarodut, kuten huskyt tai malamuutit, voivat parhaiten jos niillä on mahdollisuus ulkoilla omalla pihalla. Lemmikkien ottamisessa täytyy perehtyä juuri sen kyseisen eläinlajin tarpeisiin ja pohtia tarkkaan, millainen lemmikki sopeutuu elämään kerrostalo-, rivitalo- tai omakotitaloasunnossa, Aura kertoo.

– Jos ryhtyy sijaiskodiksi, eli tarjoaa kotia etsivälle eläimelle hoitokodin sen etsiessä pysyvää kotia, kannattaa oman asunnon olla sen verran suuri, että eläimiä on mahdollista eristää eri tiloihin. Kotia etsivällä eläimellä voi mahdollisesti olla tarttuvia tauteja, kuten flunssaa tai loisia, jolloin on parasta, että omat eläimet voi eristää toisiin tiloihin. Mikäli omia eläimiä ei ole, sijaishoidossa olevien eläinten hoitoon pätee samat kriteerit kuin omienkin lemmikkien, hän jatkaa.

Yliselä muistuttaa, että omasta eläimestään tulee huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla. Sen hoitoon ja lajityypilliseen käyttäytymiseen tulee perehtyä mahdollisimman hyvin. Mitä muuta oman lemmikin suhteen kannattaisi tehdä?

– Omat lemmikit, kuten kissat ja koirat, on hyvä tunnistusmerkitä mikrosirulla, joka merkitään kansalliseen rekisteriin, kuten Turvasiruun. Tämä antaa eläimelle turvaa, jos se pääsee karkaamaan. Kissat tulee leikkauttaa ja antaa ulkoilla ainoastaan valvotusti, Aura kuvailee.

SEY toimii ja vaikuttaa kaikkien eläinten hyvinvoinnin ja kunnioittamisen lisäämiseksi. SEYn toiminta tähtää siihen, että eläimet voivat hyvin yhteiskunnassamme. SEYn tavoitteena on, että kaikkia eläimiä kunnioitetaan tuntevina ja kokevina yksilöinä ja ihmisten hoidossa olevat eläimet elävät laadukkaan elämän. Toiminnallaan SEY pyrkii erityisesti ongelmien ennaltaehkäisyyn samalla auttaen aktiivisesti myös tällä hetkellä hätää kärsiviä eläimiä monin eri tavoin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.