Suomen lain mukaan koirien vapaana pitäminen on taajamissa kiellettyä muualla kuin niille varatuilla alueilla. Koirapuistot tarjoavat city-koirille mahdollisuuden vapaana liikkumiseen ja juoksenteluun. Pääkaupunkiseudulla koirapuistoja onkin paljon – jopa puolitoistasataa.
Koirapuistossa on mahdollisuus kohdata toisia koiria hyvässä hengessä, ja muita erirotuisia ja -kokoisia koiria tapaamalla opitaan sosiaalisia taitoja. Mitä useamman erilaisen koiran kanssa pentu leikkii, sen monipuolisemmaksi sen sosiaaliset taidot kehittyvät. Ihan kaikkia koirapuistot eivät kuitenkaan miellytä. On ikäviä kokemuksia tappeluista tai tarttuvista taudeista.
Aina koirien sosiaaliset kyvyt eivät kohtaa. Leikki ei pysy sopivalla tasolla, siihen ei tule tarpeellisia taukoja ja väsyminen voi johtaa yhteenottoon. Oman koiran käyttäytymistä on tarkkailtava aktiivisesti: haluaako se jatkaa leikkiä muiden kanssa vai vetäytyä omiin oloihinsa? Entä jos oma koira onkin härnääjä, joka ei anna muille rauhaa?
Yhteenottojen riski kasvaa, jos koirapuistossa on paljon väkeä. Jos jo tutuksi tulleeseen koiraporukkaan tuodaan uusi koira, saattaa se joutua helpommin kiusatuksi. Koirapuistoon kannattaakin mennä silloin, kun paikalla on vain muutama muu koira.
Ikä voi tuoda koiralle kaipuun omaan rauhaan, jolloin toisten riehuminen voi ärsyttää. Koko päivän yksin ollut koira taas voi villiintyä vapaaksi päästyään. Järkevää onkin lenkittää koira ennen puistoon menoa, jolloin koira on rauhallisempi ja konflikteja syntyy vähemmän.
Jotkut koiranomistajat luottavat aidattuun tilaan, mutta luoksetulon on toimittava hankalien tilanteiden varalta. Vaikka perinteisesti koirien on annettu itse hoitaa omat välienselvittelynsä, tilanteisiin on toisinaan pakko puuttua. Omistajan on ennakoitava koiran käytös, jottei tule vahvistaneeksi häiriökäyttäytymistä.
Jos oman koiran hallitsee ja tuntee hyvin, voi koirapuistoilua harrastaa kaikessa rauhassa. Kun koira viihtyy eikä aiheuta häiriötä, voi parhaimmillaan koirapuistossa viihtyä koiran lisäksi omistaja. Puistosta voi löytyä samanhenkistä seuraa ja uusia ystäviä myös koiranomistajille.