Kallion kävelyfestivaali täyttää 30 vuotta

Kallion kävelyfestivaali on vienyt retkille erikoisiin paikkoihin kuten Hanasaaren suljettuun voimalaitokseen retkellä Kallion kattojen yllä. Kuva: Juhani Styrman.

Kallion kävelyfestivaali sai alkunsa Vuosaaressa kesällä 1993, eikä sillä alkuun ollut nimeä.

Jossakin vaiheessa sitä kutsuttiin ”vuorikävelyksi, koska opastukset tapahtuivat Mustavuorella ja sen linnoitusalueella”.

Parin vuoden jälkeen tapahtuman pääpaino siirtyi Helsingin itäiseen kantakaupunkiin ja nimeksi vakiintui Kallion kävelyfestivaali.

Samalla festivaali alkoi järjestää ympäri vuoden säännöllisiä opastettuja kävelyjä vähintään kerran kuussa eri aiheista.

– Festivaali pyrki jo alusta alkaen tarjoamaan vaihtoehdon perinteisille turistiopastuksille. Samalla se mullisti käsityksen siitä millaisia kaupunkiopastukset voivat olla aiheeltaan, kerrotaan tiedotteessa.

Kallion kävelyfestivaali on järjestänyt 30 vuoden aikana lähes 1000 yleiskävelyä.

Ohjelmistossa oli jo 2000-luvun alussa rikoskävelyjä, joita veti dekkarikirjailija Ata Hautamäki. Festivaali on järjestänyt myös erilaisia kokeiluja kuten yökävelyjä, Maanalainen Kallio ja Kallion kattojen yllä.

Festivaalin ohjelmistossa on ollut jo 90-luvulta alkaen erilaiset elokuva-aiheiset kävelyt, joissa aiheina ovat olleet kadonneet elokuvateatterit sekä elokuvien kuvauspaikkoja esittelevät kierrokset. Ohjelmistossa on myös kymmeniä arkkitehtuuriaiheisia opastuksia.

Kallion kävelyfestivaali juhlii merkkivuottaan tietenkin kävellen. Virallinen juhlaohjelmisto alkoi tiistaina 15. elokuuta Kallion iltakävelyllä. Kävelyfestivaalin 30-vuotisjuhlaohjelma julkaistaan kokonaisuutena syksyn aikana festivaalin nettisivulla.

Kallion kävelyfestivaali on perinteinen tapahtuma. Kuva: Juhani Styrman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.