Kalasatamassa testataan tavallista syvempiä maalämpökaivoja

Pilottikohde rakentuu Kalasatamaan tontille, jota ympäröivät tiiviisti muut rakennukset. Kuva: Basso Building Systems Oy

Maalämmön hyödyntäminen rakennusten lämmityksessä voi olla hankalaa tiiviisti rakennetussa kantakaupungissa. Maalämmön hyödyntämiseksi tarvitaan aiempaa syvempiä energiakaivoja.

Kalasatamassa testataan keskisyviä maalämpökaivoja uuden asuinkerrostalon rakentamisessa.

– Keskisyvät maalämpökaivot on kehitetty nimenomaisesti ahtaille kaupunkitonteille, joihin ei mahdu kovinkaan montaa lämpökaivoa. Entistä syvemmät lämpökaivot asettavat uusia vaateita lämpöpumpuille, tiedotti Gebwell Oy.

Gebwell kumppaneineen etsii haasteeseen ratkaisua HYBGEO-hankkeessa, jossa Kalasatamaan rakennetaan pilottikohteeksi asuinkerrostalo Asunto Oy Geowatti.

Kalasatamaan rakennettavan asuinkerrostalon hybridijärjestelmässä testataan 600–1000 metriä syvien energiakaivojen poraustekniikkaa, uutta lämpöpumppu- ja talotekniikkaa sekä kokonaisjärjestelmän seurantaa ja optimointia.

– Yhdestä syvästä kaivosta saadaan enemmän energiaa kuin muutamasta matalammasta. Kun lämpö otetaan talteen keskisyvästä maalämpökaivosta, niin liuoksen lämpötila on korkeampi kuin niin sanotuissa normaalisyvyisissä kaivoissa. Meidän tavoitteenamme on kehittää lämpöpumppuratkaisu, joka hallitsee luotettavasti korkeammat lämpötilat, kertoi tiedotteessa Gebwellin tuotepäällikkö Jarkko Järvinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.