Jakomäen keskiosassa sijaitseva Jakomäen sydän -palvelurakennus otettiin käyttöön syksyllä 2020. Vuoden 2018 lopulla käynnistynyt rakentaminen jatkuu vielä, kun uudisrakennuksen viereen jäävää vanhaa liikuntasalia remontoidaan.
Rakennusyhtiö NCC julkaisee nettisivuillaan monipuolisia viikkotiedotteita, joissa kerrotaan hankkeen etenemisestä runsain valokuvin.
Viikon 5 tiedotteen mukaan liikuntasalin lattian runko on valmis ja nyt odotellaan pintalankkujen toimitusta, jotta lattia saadaan tehtyä valmiiksi.
– Kun lattia on valmis, asennetaan liikuntasalin kattoon vielä tilanjakoverhot sekä pallosuojaverkko, viikkotiedotteessa kerrottiin.
Ison teltan sisällä tehdään liikuntasalin sisäänkäyntikatosta. Palvelurakennuksen roskakatos on melkein valmis.
– Katos pitää vielä maalata, mutta se saa odottaa lämpimämpää säätä, viikkotiedotteessa kerrottiin.
Tyhjäksi jäänyt yläkoulusiipi purettiin vuoden 2020 loppuun mennessä.
Kaupunki alkoi suunnitella Jakomäen sydän -rakennushanketta vuonna 2016. Jakomäen keskiosan arkkitehtuurikilpailu järjestettiin vuonna 2017. Uusi palvelurakennus korvasi viisi elinkaarensa lopussa ollutta, peruskorjausta odottanutta palvelurakennusta, joiden tilalle kaupunki kaavoitti vuonna 2018 uusia asuntoja yli 600 asukkaalle. Asuinrakennusten odotetaan valmistuvan vuoteen 2025 mennessä.
Täydennysrakentamisen tavoitteena on kehittää kaupunkiympäristön laatua ja parantaa alueen turvallisuutta sekä viihtyisyyttä. Sen toivotaan tuovan Jakomäkeen uutta kohtuuhintaista asumista ja monipuolisempia asumismuotoja.
Jakomäen sydämessä on uudenlainen monimuotoinen oppimisympäristö
Jakomäen sydämessä saman katon alla toimivat Kankarepuiston peruskoulu, varhaiskasvatusyksikkö Kankarepuisto, leikkipuisto Kankarepuisto sekä Jakomäen nuorisotalo. Myös Jakomäen liikuntapuisto sai hankkeessa uudet pukuhuoneet. Jakomäen sydämen tilat on suunniteltu niin, että niitä voivat käyttää myös muut kaupunkilaiset.
Rakennuksessa on tilaa jopa 1 000 lapselle ja nuorelle ja heidän kanssaan työskentelevälle aikuiselle. Henkilökunnalla on yhteinen taukotila, jossa kokemuksia on helppo vaihtaa yli yksikkörajojen.
Rakennuksen suunnitteluun ovat vaikuttaneet uudet opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat. Monimuotoinen oppimisympäristö on yhteisöllinen, yhteiskäyttöinen ja muuntojoustava. Avoin tila mahdollistaa monenlaisen toiminnan järjestämisen. Kiinteitä ja kantavia seiniä on mahdollisimman vähän, ja tiloissa erityistä huomiota on kiinnitetty luonnonvaloon sekä akustiikkaan.
Aikaa kestävä ja ilmastotavoitteita tukeva rakennus
Jakomäen sydän on kaupungin toimitilastrategian mukaisesti aikaa kestävä sekä energiatehokas. Tavoitteena on ollut viihtyisä, arkkitehtonisesti korkeatasoinen, terveellinen ja turvallinen rakennus, joka toimii joustavasti myös tulevaisuudessa. Rakennuksen tavoiteltu käyttöikä on 100 vuotta.
Kestävyys tukee myös ilmastotavoitteita. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja kaupungin omalle rakennuskannalle on asetettu tiukat energiatehokkuusvaatimukset.
Jakomäen sydän on energiatehokkuustavoitteiltaan A-luokan lähes nollaenergiatason rakennus. Talotekniikassa hyödynnetään älykästä automatiikkaa. Sen hiilijalanjäljen on 100 vuoden aikana laskettu olevan 24 500 tonnia CO2-ekv, mikä vastaa yhteensä 25 keskivertosuomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.
Rakennuksen katolla on 300 m2 aurinkopaneeleita, jotka tuottavat noin 10 prosenttia kiinteistön sähkönkulutuksesta. Viherkatto puolestaan parantaa luonnon monimuotoisuutta sekä hidastaa ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia hallitsemisella hulevesiä ja estämällä lämmön karkaamista.
Kaupunki on kehittänyt Jakomäessä myös uudenlaista rakennushankkeen mallia. Kaupungin ensimmäisessä allianssimuotoisessa talonrakennushankkeessa valittiin monen erillisen toteuttajan sijasta yksi ryhmittymä, joka kehitti rakennuksia ja ympäröivää aluetta kokonaisuutena sekä etsi paikalle parasta vaihtoehtoa.