Joulupaketteja kodittomille, talvivaatteet tai puhelin ‒ Kotimaan avun kautta voi auttaa myös lähellä olevia

Itä-Helsingin seurakuntien ja Kotimaanapu-palvelun yhteistyö kantaa hedelmää. Tänä syksynä julkaistiin ensimmäiset helsinkiläiset lähikeräyskohteet.

Nyt lähikeräyksiä on avoinna seuraavin avuntarpeisiin ja varoja kerätään: lukiolaistytön vaatteisiin, ludeongelmista kärsineiden huonekaluihin, joulukuun kodittomien yön joulupaketteihin, isokokoisen pariskunnan sänkyihin, autistisen miehen kosketinsoittimeen, pitkäaikaissairaan talvivaatteisiin, turvapaikanhakijan matkakorttiin, pitkäaikaissairaan astianpesukoneeseen, yksinhuoltajaäidin lapsen puhelimeen, kodin kalusteisiin asunnottomuuden päättyessä, yh-perheen tietokoneeseen ja tablettiin sekä 15-vuotiaan harrastusmaksuun.

Lisäksi Vartiokylän, Mikaelin ja Pitäjänmäen seurakunnan alueella on käynnissä joulukeräyksiä. Apu viedään eteenpäin seurakuntien diakoniatyön kautta.

Helsingissä lähikeräyshanke aloitettiin Vartiokylän rovastikunnassa. Alueeseen kuuluvat Herttoniemen, Mikaelin, Roihuvuoren, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnat. Toimintaa on tarkoitus laajentaa kaikkiin Helsingin seurakuntiin.

”Aiemmin on täyttynyt, nopeimmillaan kahdessa päivässä, yhteensä 11 keräystä. Nyt on tarjolla entistä enemmän lahjoituskohteita. Jo nyt voi huomata, että myönteiset keräyskokemukset innostavat ensikertalaisiakin diakoniatyöntekijöitä perustamaan keräyksiä. Lisäksi nyt suuntaudutaan idästä koko kaupungin alueelle, ensimmäiset keräykset Itä-Helsingin ulkopuolella perustettiin Pitäjänmäellä viime viikolla”, kertoo hankkeen projektityöntekijä Leena Nygård Helsingin seurakunnista.

Hankkeella lisätään taloudellisen auttamisen mahdollisuuksia paikallisseurakunnissa. Keräyksillä on mahdollista moninkertaistaa diakoniatyössä käytetyt avustusvarat. Tuotoilla ei kuitenkaan korvata diakoniatyön budjettia.

Näin homma toimii

Diakoniatyöntekijä tapaa ihmisen – joko yksittäisen henkilön tai perheen – jolla on jonkinlainen taloudellisen tuen tarve. Asianosaisten suostumuksella diakoniatyöntekijä laatii nettiin keräyksen, jossa kuvaillaan anonyymisti tilanne ja tavoiteltu keräyssumma. Kuka tahansa voi lahjoittaa nimettömänä verkkopankkitunnusten avulla ja seurata reaaliajassa keräyssumman karttumista.

”Kun keräyssumma on koossa, hankitaan keräyskohteen mukainen tuote tai palvelu. Suora raha ei koskaan liiku, hankinnat tehdään aina laskujen tai osto-osoitusten kautta”, summaa Nygård.

Ihmiset ovat innostuneet asiasta ja lähteneet hyvin mukaan lahjoittamaan. Yksittäisille ihmisille kohdistetut keräykset ovat täyttyneet yleensä alle viikossa, laajemmatkin keräykset 2,5 viikossa. Summat ovat olleet 200–500 euroa.

”Toteutuneiden keräysten osalta kokemukset ovat positiivisia: keräykset ovat täyttyneet odotettua nopeammin ja ihmiset ovat saaneet tukea elämäntilanteisiinsa pikaisestikin.”

Ennen keräysten perustamista selvitetään, onko lakisääteiset ja kunnalliset tuet saatu ja onko muuta talousavun väylää, esimerkiksi seurakuntien ja kirkon yhteisiä rahastoja, hyödynnettävissä. Monelle köyhälle jo kahvipaketti on merkittävä poikkeus arkeen.

”Kokonaisuutena lähikeräykset nähdään hienona mahdollisuutena saada ja antaa apua ja vaikuttaa lähellä. Nyt perustetut lähikeräyskohteet ovat löytyneet luontevasti diakoniatyöntekijöiden asiakastyön kautta. Diakoniatyössä tehdään jatkuvasti paljon ja monipuolisesti töitä, ja taloudellisen tuen tarve on usein vain yksi osa elämäntilannetta. Diakoniatyöntekijän ensisijainen tavoite on kohdata ihminen kokonaisvaltaisesti.”

Palvelu toimii verkossa osoitteessa www.kotimaanapu.fi.

(Lähde: Helsingin seurakuntayhtymä)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.