Laajasalon opisto perustettiin loppuvuonna 1907 Helsingin Sörnäisiin Hämeentielle ja se on vanhin suomalainen kristillinen kansanopisto. Ovensa opiskelijoille laitos avasi 1.11. 1907. Alkuvuosina opiston nimi oli Sörnäisten Kristillinen Kansanopisto, ja oppilaitos on vuosien varrella vaihtanut nimeään puolen tusinaa kertaa. Nykyään opiston nimi on virallisesti Laajasalon opisto, ja sen omistaa Laajasalon opiston säätiö sr.
Opistolla on pitkät ja läheiset suhteet Helsingin NMKY:hyn, ja opiston perustamisesta päätettiinkin järjestön Helsingin toimitalolla 28.9. 1906. Keskustelun opiston perustamisesta kesällä 1906 aloitti Kotimaa-lehdessä myöhemmin laitoksen johtajanakin toiminut Edvard Einiö.
Opisto siirtyi Sörnäisistä Helsingin keskustaan Puutarhakadulle ja Tähtitorninmäelle vuokratiloihin.
Vuodesta 1953 lähtien opisto on sijainnut ja toiminut Helsingin Laajasalossa Kuukiventiellä.
Opiston ensimmäisenä rehtorina toimi pastori ja filosofian maisteri V.A. Heikinheimo. Opiston nykyinen rehtori Juha Matti Holopainen kutsuttiin toimeensa vuonna 2007.
Kun opisto aikoinaan aloitti toimintansa, opiskelijoita oli vain 13 kappaletta. Vuonna 2018 opistossa opiskelee yli 300 opiskelijaa.
Tänä päivänä opisto tunnetaan laajasta media- ja taidealan opetuksestaan, jonka rinnalla opisto kantaa yhteiskunnallista vastuutaan mm maahanmuuttajien ja erityisryhmien kouluttajana.
Monet media-alan vaikuttajista ovat aloittaneet uransa juuri Laajasalon toimittajakoulutuksessa, joka käynnistyi jo 1970-luvulla. 2000-luvulla viestinnän koulutuksen tarjontaa on laajennettu vastaamaan digitalisoitumiseen ja mediamaailman murrokseen.
Laajasalossa ovat opiskelleet mm. Merja Ylä-Anttila, pitkäaikainen MTV:n vastaava päätoimittaja, Harri Nykänen, maineikas Hesarin rikostoimittaja ja dekkaristi, Jarmo Färdig, maineikas vuoden urheilujournalisti, Jaana Pelkonen, Tuomas Enbuske sekä kansanedustaja Jani Toivola, joka on myös opettanut Laajasalossa ja ollut aloittamassa Näyttelijäntyön linjaa.
Opiston ylläpitämisluvan mukaan Laajasalon opetus perustuu kristilliseen ihmiskäsitykseen ja sen moderniin tulkintaan, ihmisten tasa-arvoiseen kohtaamiseen. Tämän päivän kristillisyys opiston toiminnassa on yleiskristillisyyttä, joka näkyy opiston arvoissa. Opiskelemaan tullaan kristillisyyden takia tai siitä huolimatta.
Juhlaviikon 1.-11.11. ohjelmaan voi tutustua http://www.laajasalonopisto.fi/laajasalon-opisto-111-vuotta/