Älä jätä kaikkia istutuksia kevääseen – 5 vinkkiä syyspuutarhaan

Tavanomaista lämpimämmäksi ennustettu syksy on otollista aikaa puutarhatöille. Pitkän syksyn ansiosta ei puutarhapuuhissa tarvitse hosua, mutta tietyt toimenpiteet kannattaa tehdä nyt. Tässä käytännön vinkit, jotka syyspuutarhassa kannattaa ottaa huomioon.
– Kun maa on kunnostettu, istutustyöt tehty ja talven tuloon varauduttu, voi puutarhan jättää hyvillä mielin talvilevolle. Tärkeintä on rauhassa puuhastelu ja tunnelmointi syksyn väriloistosta nauttien, muistuttaa puutarha-asiantuntija Santeri Urhonen.

  1. Älä anna sadon paleltua tai pilaantua

Vielä ehtii poimia ja säilöä syksyn hedelmäsadon. Tee se kuitenkin pikimmiten, sillä yön ja päivän isoista lämpötilaeroista johtuen hedelmät saattavat halkeilla herkästi. Kompostoi maahan pudonneet hedelmät, joiden kuori on vaurioitunut – ne saattavat olla pilaantuneita. Sadon ollessa iso, ilahduta naapureita tai ohikulkijoita syysherkuilla tai kutsu vaikkapa sosiaalisen median kautta sadonkorjuuseen ihmisiä, joilla on hedelmille käyttöä.

  1. Istuta nyt, älä odota kevääseen

Syksy on hyvää aikaa istuttaa puuvartisia koriste- ja hyötykasveja sekä sipulikukkia. Suojaa istutetut kasvit haittaeläimiltä käyttämällä tiheäsilmäisiä suojaverkkoja. Kesällä terasseille ja parvekkeille istutettuja kesäkukkiakaan ei kannata unohtaa. Säännöllisellä huolenpidolla, kuten nyppimisellä ja kastelemisella, kukat säilyvät pitkälle syksyyn.

  1. Ravitse piha, mutta viivytä kalkitusta

Pihan haravointi kuuluu syksyyn. Lehdistä syntyy hyödyllistä maanparannusainetta, joten ne kannattaa silputa ruohonleikkurilla ja ottaa hyötykäyttöön. Jätä ilmava kerros lehtisilppua nurmikolle, lisää kompostiin ja haravoi loput pensaiden alustoille. Syyslannoita piha ja ruoki pieneliöstöä vielä sanomalehtisilpulla. Kalkitus kannattaa kuitenkin jättää vasta aivan syksyn loppuun, jolloin puutarhasta pystyy nauttimaan mahdollisimman pitkään.

  1. Valaise piha ja pidennä puutarhakautta

Pimenevissä syysilloissa puuhasteleminen on huomattavasti mukavampaa ja turvallisempaa, kun riittävästä valaistuksesta on huolehdittu. Suunnittele valaistus kulkuväylille ja suosi itsestään syttyviä puutarhavaloja, jolloin valaistus on aina kunnossa pimeän tullen. Poimi myös kiinnostavia ja värikkäitä yksityiskohtia, ja valaise ne esimerkiksi led-valonheittimellä alhaaltapäin luodaksesi maagista tunnelmaa. Kauniiksi valaistu piha tarjoaa myös loistavat puitteet puutarhajuhlien järjestämiseen. Koristele piha lyhdyillä, varaa vilttejä lämmikkeeksi ja kata yhteinen pöytä satokauden herkuilla!

Muista nauttia pitkästä ja värikylläisestä syksystä kaiken puuhastelun lomassa. Istuskele ulkona, nauti kiireettömyydestä ja kirjaa pihaideasi muistiin. Kiertele inspiroitumassa puutarhamyymälöissä, joissa syyssesonki on nyt parhaimmillaan.

  1. Varaudu talventuloon – ennakoi tuhot ja onnettomuudet

Suojaa arat kasvit talven pakkasilta ja kevättalven porotukselta peitteillä ja kankailla. Kehikoilla estät kasvien vaurioitumisen tippuvien lumikuormien varalta. Jos pihalla on suihkuallas, jätä siihen vedet ja laske pohjalle verkko helpottamaan kevätsiivousta; nostamalla verkon ylös saat suurimman osan lehdistä ja roskista poistettua yhdellä kerralla.

Tarkista, että kulkuväylät ovat kunnossa ja turvalliset talvea varten. Siivoa liukkaat lehdet pois laatoituksilta ja varmista, ettei kulkuväylillä ole esteitä, kuten kantoja ja kiviä, haittaamassa liikkumista ja lumitöitä. Mikäli esteitä on, kannattaa ne merkata huomiokepeillä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.