Hiljattain perustettu Helsingin Levypuristamo Oy aloittaa vinyylilevyjen valmistuksen Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa loppuvuoden 2021 aikana.
Yhtiö tiedotti asiasta maaliskuussa 2021.
Vanhimpana edelleen käytössä olevana äänitemuotona vinyylilevy tarjoaa pysyvyyttä, vastapainoksi musiikin suoratoistolle. Vinyylin uudelleenheränneestä suosiosta huolimatta levyjä ei ole valmistettu kotimaassa vuoden 1995 jälkeen.
– Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti, hahmottelee Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.
Vinyylilevyjä valmistava tehdas nousee Vallilan Konepajan 120 vuotta vanhan voimalarakennuksen päätyyn, josta on solmittu pitkäaikainen vuokrasopimus Vallilan Ratapiha Oy:n kanssa.
– Levypuristamo sopii hyvin visioomme Konepajan alueesta kulttuuria ja palveluita tarjoavana kaupunkikeskuksena. Hanke tuo myös elävää jatkumoa alueen teolliselle historialle, toteaa Vallilan Ratapihan hallituksen puheenjohtaja Henrik Hemmilä.
Vinyylien valmistus on ollut perinteisesti savupiipputeollisuutta sanan ikävimmässä merkityksessä – puristusmuottien kuumennus ja jäähdytys vaativat paljon energiaa. Voimalan piippu pysyy silti jatkossakin vain Konepajan alueen historiasta muistuttavana maamerkkinä.
– Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä. Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle helpotti myös investointipäätöstä, pohtii Lupu Pitkänen.
– Uudenaikainen laitteisto mahdollistaa tasaisen laadun ja hävikin minimoimisen. Raaka-aineiden kierrätysaste on myös tärkeää hiilineutraaliuden tavoittelussa, Pitkänen lisää.