Viisi kysymystä ja vastausta influenssasta

Influenssa on sanana tuttu, mutta tauti sekoitetaan kuitenkin usein tavalliseen flunssaan. Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri Kirsi Valtonen vastaa ajankohtaisiin kysymyksiin influenssasta:

Miksi influenssasta vouhkataan vuosittain? Miten influenssa eroaa tavallisesta flunssasta?
Influenssa on tavallista flunssaa ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Sen lisäksi, että influenssa on vakava tauti, se voi myös aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Influenssa, sen jälkitaudit ja muut jälkiseuraamukset aiheuttavat vuosittain useita satoja kuolemia.

Kenen kannattaa ottaa influenssarokotus?
Influenssarokotusta suositellaan niille, joilla kohonnut riski sairastua on vakavaan influenssaan. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Myös henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt kuuluvat influenssan riskiryhmään.

Tarvitsenko siis rokotusta, kun olen perusterve työikäinen?
Rokottautumalla voi suojata myös läheisiään tartunnalta. Jos lähipiirissä on henkilöitä, joilla on vaara sairastua vakavaan influenssaan, rokottautuminen kannattaa, vaikka ei itse kuuluisikaan varsinaiseen riskiryhmään. Perusterveen työikäisenkin siis kannattaa ottaa rokotus, jos hänellä on esimerkiksi pieniä lapsia, astmaatikko aviomies tai tiiviit välit yli 65-vuotiaisiin vanhempiinsa.

Milloin influenssarokotus kannattaa ottaa?
− Nyt! Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta. Rokotusta suositellaan otettavaksi hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, sillä rokotuksen antaman suojan muodostuminen kestää noin kaksi viikkoa.

Otin rokotuksen jo viime vuonna. Täytyykö nyt taas mennä uudestaan rokotettavaksi?
Viimevuotinen rokote ei enää suojaa influenssalta, koska kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Tämän takia Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittää rokoteviruskannat uudestaan joka vuosi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.