Vantaalla on lukuisia rakennuksia, joista ei näy päällepäin, että niissä on jotain erityistä: rakennukset ovat kuitenkin tavalla tai toisella kiertotalouden esimerkkejä.
Asiasta tiedotti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.
Esimerkiksi Tikkurilan paviljonkikoulun ulkovarasto on yksi kiertotalouden esimerkkirakennuksista Vantaalla. Sen seinissä on käytetty Kansallisteatterista purettuja tiiliä.
Hiekkaharjussa puretun 1930-luvun Elannon kaupan tiilet hyödynnettiin asuinkerrostalon julkisivussa.
Kiasman taidemuseon puretut sinkkipellit puolestaan käytettiin HSY:n Sortti-jäteaseman inforakennuksen julkisivussa Koivukylässä.
Kiertotalous voi tarkoittaa rakennuksissa monia asioita.
Rakennusosien uudelleenkäytön lisäksi kiertotalous voi näkyä rakennuksissa ja rakentamisessa esimerkiksi rakennusten monipuolisena käyttönä, tilojen muuntojoustavuutena, rakennusten aktiivisena väliaikaiskäyttönä tai rakennusten hyödyntämisenä mahdollisimman pitkään korjaamalla niitä mahdollisimman paljon vanhaa säästäen. Tästä esimerkkinä Vantaan Orvokin koulu, joka on peruskorjattu vanhaa säästäen ja toimii nykyisin kulttuurikeskuksena.
Kansainvälisessä CIRCuIT eli ”Circular Construction In Regenerative Cities” -hankkeessa on koottu kiertotalousesimerkkejä Vantaan kaupungista.
Kiertotalous on trendikäs termi, mutta monille on hankala hahmottaa, mistä siinä on kyse. Sen vuoksi HSY, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Tampereen yliopisto järjestivät perjantaina 3. helmikuuta kaksi avointa asukastapahtumaa, joissa esiteltiin rakennusten kiertotalouden esimerkkejä eri puolilta Vantaata. Tapahtumat olivat osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä (ArkMuoto2023) ja ne järjestettiin osana CIRCuIT-hanketta.