Tieteiden talo peruskorjattiin Kruununhaassa

Peruskorjattua Tieteiden taloa. Kuva: Arno de la Chapelle

Lähes 100-vuotiaan Tieteiden talon peruskorjaus on saatu päätökseen Kruununhaassa, ja Kirkkokadulla sijaitseva rakennus on jälleen tieteen palveluksessa.

Elsa Arokallion suunnitteleman klassisen rakennuksen uusi peruskorjaus toteutettiin talon henkeä ja arkkitehtonisia piirteitä kunnioittaen.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) hallinnoiman Tieteiden talon uusin peruskorjaushanke aloitettiin vuonna 2019.

Korjaushankkeelle oli kaksi lähtökohtaa: Samalla, kun rakennuksen rakennusteknisiä ja toiminnallisia ominaisuuksia parannettiin, haluttiin Tieteiden taloon sijoittaa myös Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK), Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ja muutamien tieteellisten seurojen työtiloja.

Itse remontointi aloitettiin toukokuussa 2021.

– Päärakennuksen vesikatto ja ikkunat uusittiin sekä ulkoseinien rappaukset korjattiin ja maalattiin uudelleen. Ulkoseinien ja ikkunoiden väritystä muutettiin mukailemaan alkuperäisiä sävyjään. Myös sisätiloissa lähtökohtana oli säilyttää talon alkuperäisväritys. Pintojen käsittelyyn ja sävyjen hienosäätöön tarvittiin vaativaa konservaattorityötä, tiedottaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssauspatinoitujen kipsireliefien konservointi jatkuu vielä varsinaisen remontin päättymisen jälkeen.

Reliefejä on sijoitettu ympäri Tieteiden taloa yli 70 kappaletta, ja ne ovat syntyneet talon perustajan, opettaja Lisa Hagmanin ja kuvanveistäjä Cedercreutzin yhteistyön tuloksena.

Tieteiden taloa. Kuva: Arno de la Chapelle.

Peruskorjauksen oleellisin toiminnallinen muutos tehtiin päärakennuksen 3. ja 4. kerroksiin, jonne sijoitettiin Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan toimistot.

Nyt Tieteiden talolla työskentelee noin 40 tieteen asiantuntijaa nykyaikaisissa toimistotiloissa. Lisäksi punatiilisessä takasiivessä sijaitsevat Suomalais-Ugrilaisen Seuran ja Suomen Historiallisen Seuran toimistot sekä Suomen Sukututkimusseuran käsikirjasto. Asiantuntijat pääsivät asettumaan uusiin tiloihin elokuun 2022 lopulla.

Lisäksi 1., 2. ja 5. kerroksessa sijaitsevia kokoussaleja kunnostettiin ja nykyaikaistettiin, eli jatkossakin niin tieteelliset seurat kuin muutkin talon asiakkaat voivat järjestää Tieteiden talolla kokouksia ja tapahtumia. Salien kokous- ja äänitekniikkaa uudistetaan vielä syksyn 2022 aikana.

Koska talon käyttöaste tulee kasvamaan, rakennettiin taloon uusia WC-tiloja. Lisäksi talolla jo aiemminkin toiminut Tiedekahvila sai uudistetut tilat käyttöönsä.

Peruskorjauksen rakennuttajana toimi Senaatti-kiinteistöt, ja arkkitehtisuunnittelu tehtiin yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Helander-Leiviskän ja Arkkitehtuuri ja muotoilutoimisto Talli Oy:n kanssa. Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Minna Lukander.

Näkymä peruskorjatussa Tieteiden talossa. Kuva: Arno de la Chapelle

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.