Kiinnostus pyöräilyä kohtaan on kasvanut viime vuosina, ja tänä vuonna pyöräkaupan merkittävää kasvua on kiihdyttänyt myös korona-aika. Pyöräilyviikon teemapäivillä ja tapahtumilla 5.-13. syyskuuta kannustetaan jatkamaan hyvässä nosteessa olevaa pyöräilyinnostusta ympäri vuoden. Tapahtumaviikko auttaa löytämään polkemisen ilon ja hyödyt myös syys- ja talvikeleillä.
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan polkupyörien myynti kasvoi tänä vuonna huhti-toukokuun aikana 72 prosenttia koko maassa. Alustavat tulokset kaupunkien pyöräliikennelaskureista näyttävät ennätyslukemia ja kotimaan pyörämatkailu on tällä hetkellä erittäin kovassa nosteessa, Pyöräilykuntien verkostosta kerrotaan.
Hyvin alkaneen pyöräilykauden ei kannata antaa tyssätä vuodenaikojen vaihtuessa. Pyöräilyviikolla muistutamme, kuinka näppärästi pyörällä pääsee esimerkiksi töihin, kouluun, treeneihin, kauppaan tai vain tuulettamaan ajatuksiaan arjen keskellä, kertoo Helsingin Polkupyöräilijöiden tuottaja Kati Pankka.
Arki- ja asiointipyöräilyn aloittamiseen tai jatkamiseen haastavimmillakin keleillä ei tarvita erityisiä poppaskonsteja. Oman kunnon ei tarvitse olla huipputasolla, eikä erityisiä välineitäkään välttämättä tarvita. Alkuun päästyään moni huomaa, ettei talvella pyöräily olekaan haastavaa ja oma kuntokin karttuu kuin huomaamatta. Pyörän kunto puolestaan kannattaa tarkastaa säännöllisesti, sillä hyväkuntoisella ja oikeankokoisella pyörällä polkeminen on mukavaa ja turvallista. Monella on tapana huollattaa pyöränsä keväisin, mutta vuosihuollon voi hyvin hoitaa myös syksyllä, jolloin fillarointia voi huoletta jatkaa myös syys- ja talvikeleillä. Pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikolla pyörällä kulkijat jakavat omia vinkkejään talvikaudella pyöräilyyn.
Pyöräilyviikko järjestetään pääkaupunkiseudulla 5.13. syyskuuta
Pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikon kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja niihin ovat tervetulleita kaikenikäiset ja -tasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä tai virtuaalisesti. Viikolla arvotaan Stefan Lindforsin suunnittelema Tunturi Poni -polkupyörä ja pienempiä palkintoja sekä tarjotaan tietoa ja iloa niin kokeneille, vasta-alkaneille kuin uudelleen aloittaneille pyöräilijöille.
Nostoja pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikon ohjelmasta:
1. Infrasuunnistus omassa aikataulussa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla
Tänä vuonna Pyöräilyviikolla nostetaan esille pääkaupunkiseudulla viime vuosina tehtyjä pyöräliikenneinfran parannuksia sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistämistä helpottavia ratkaisuja Infrasuunnistus-nimisellä tapahtumalla.
Infrasuunnistus on uusi kaupunkiseikkailuun inspiroiva tapahtuma, joka tutustuttaa osallistujat pääkaupunkiseudun kaupunkien, HSL:n sekä pyöräilyaktiivien valitsemiin uusiin pyöräliikennettä edistäviin ratkaisuihin. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä. Infrasuunnistus käynnistyy lauantaina 5.9. ja osallistumisohjeet löytyvät osoitteesta hepo.fi/pyorailyviikko
2. Liikennetietoutta ja katuajokoulutusta
Pyöräilyviikolla voit osallistua verkossa tietovisaan uudesta tieliikennelaista. Helsingin keskustassa järjestetään myös katuajokoulutus. Koulutuksessa ja kaikissa muissakin Pyöräilyviikon tapahtumissa jaetaan Pyöräliiton ja Traficomin tuottamaa Pyöräilijän liikennesäännöt -opasta.
3. Karnevaali-ilottelua pyöränkoristelutyöpajassa
Mukana ohjelmassa on myös karnevaali-ilottelua, jotta tunnelma ei mene liian vakavaksi. Tule Kansalaistorille koko perheen Pyörrätys-pyöränkoristelutyöpajaan 6.9. klo 12-14 tai koristele pyöräsi kierrätysmateriaaleilla tee-se-itse-videon ohjeilla ja jaa siten pyöräilyn ilosanomaa omatoimisesti teemaviikon aikana. Kansalaistorin koristelutyöpajan järjestää ja ohjaa Pirjo & Purjo Productions (PPP-Art ry). Tee-se-itse-video-ohjeet: https://www.youtube.com/watch?v=UFq3_bezJbs
Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien,HSL:n sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös HePon vapaaehtoiset. Pääteemana tänä vuonna korostuu pyöräilyn tuottama ilo ja henkinen hyvinvointi.
Pyöräilyviikon ohjelmakokonaisuus on toteutettu sellaiseksi, että siihen voi osallistua turvallisesti. Pyöräilyviikko tulee kaikissa olosuhteissa noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia koronatilanteen huomioon ottaen. Pyöräilyviikkoa vietetään perinteistä poiketen kevään sijaan syksyllä, sillä valtakunnallinen tapahtumaviikko siirrettiin toukokuulta syyskuulle koronatilanteen vuoksi. Samasta syystä osa tapahtumista toteutetaan virtuaalisesti ja aiemmilta vuosilta tuttuja pyöräilijöiden aamupalatapahtumia ei tällä kertaa järjestetä. Pop-up-tapahtumat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla järjestetään ulkotiloissa.
Kuva: Pirjo & Purjo Productionsin designerit ohjaavat kierrätysmateriaaleilla toteutettavan koko perheen Pyörrätys-pyöränkoristelupajan Kansalaistorilla sunnuntaina 6.9. klo 12-14.