Nurmijärvi on oivallinen kesäkohde ihan jokaiselle, mutta varsinkin luontomatkailijoille, lapsiperheille ja kulttuurinystäville.
– Nurmijärvi tarjoaa jokaiselle jotakin. Nurmijärvi on elävä asuinkunta, mutta myös mahtava päiväretkikohde. Meillä on Suomen upein hiekkaranta, parasta kesäteatteria, lukuisia marjatiloja, pauhaavia koskia ja tietysti Aleksis Kivi, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.
Nurmijärvellä voi viettää kolme erilaista päiväretkeä. Yksi päivä voi olla vaikka luontomatkailija koskikierros.
Nurmijärven maisemaa koristavat Vantaanjoen maisemat ja erityisesti kosket. Retkipäivän voi aloittaa Perttulan Kuhakoskelta. 150 metriä pitkällä koskella on pudotusta 16 metriä. Louhittu jokiuoma muodostaa maisemakokonaisuuden, jota koristavat myllyjen ja sahojen perustukset. Pysähdy kosken niskalle kauniisti holvatulle vanhalle maantiesillalle ja nauti upeasta näköalasta jokilaaksoon.
Kuhakoskelta voi suunnata Kirkonkylän Myllykoskelle. Vantaanjoen kuohut ovat vaikuttava näky, ja alueena Myllykoski soveltuu hyvin päiväretkeilyyn. Kannattaa kiertää parin kilometrin Koskikaran luontopolku, jonka opastaulut kertovat Vantaanjoen linnuista. Myllykoskelta löytyy tulentekopaikkoja, ja koskella voi kalastaa perhokalastusvälineillä.
Myllykoskelta voi ottaa suunnaksi Nukarinkosken, joka on Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso. Pituutta koskelle kertyy 1 300 metriä ja pudotusta 25 metriä. Nukarinkosken länsirannalla on Nurmijärven ensimmäinen kansakoulu, jossa toimii nykyisin Nukarin koulumuseo. Museo on avoinna sopimuksesta.
Nurmijärvellä vierähtää kesäpäivä myös perheen pienempien kanssa. Päivän voi aloittaa Klaukkalan Ali-Ollin alpakkatilalta, jonka veikeät asukkaat tuovat hymyn huulille. Seuraavaksi kannattaa ehdottomasti suunnata Sääksin uimarannalle ja Suomen upeimmaksikin äänestetylle hiekkarannalle. Uimarannalta löytyy lasten leikkipaikat ja isommille lapsille hyppytornit. Lounaan voi nauttia Nurmijärven kunnan kahvilassa, joka työllistää paikallisia nuoria. Perheen pienimmät voivat ottaa päiväunet mäntypuiden varjossa.
Yöpaikaksi voi valita esimerkiksi Ketolan strutsitarhan ”mummon mökin”. Tilalla voi nauttia löylyistä vanhan ajan puusaunassa, hypätä strutsisafarille tai herkutella strutsinmunajäätelöllä tilan kesäkahvilassa.
Kesäkun alussa tulee kuluneeksi sata vuotta kieltolain alkamisesta. Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi tarjoilee maistiaisen Suomen Kansan läikkyvää historiaa. Tarjolla on myös kieltolaki 100 vuotta –teemaopastuksia.
Rajamäeltä voi suunnata Palojoelle, missä sijaitsee Aleksis Kiven lapsuudenkoti. Museon näyttelyssä heräävät henkiin Kiven ajan yhteiskunta ja ihmiskohtalot. Kuunneltavat tekstit kuljettavat kuulijansa tunnelmasta toiseen, riemusta alakuloon ja vivahteikkaisiin luontokuvauksiin. Aleksis Kiven kodin läheisyydessä sijaitsee Taaborinvuoren museot, joiden näyttelyssä voi kokea 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun arkipäivän Nurmijärvellä.