Myllypurosta siirrettiin uhanalaista kasvilajia Raide-Jokerin varikkoalueelle

Idänmasmalon istutusta Raide-Jokerin varikkoalueelle.

Raide-Jokerin varikon rakentamisen edettyä pihatöihin Roihupellossa, istutettiin varikkoalueelle uhanalaista kasvilajia nimeltään idänmasmalo.

Idänmasmaloa siirrettiin Roihupeltoon Raide-Jokerin varikkoalueelle Myllypurosta, jossa sijaitsee yksi Suomen noin kymmenestä tunnetusta idänmasmalon kasvupaikasta.

Idänmasmalo (Anthyllis vulneraria subsp. polyphylla) on kaksivuotinen tai lyhytikäinen monivuotinen hernekasvi, 20–60 senttimetriä korkea ja keltakukkainen.

Idänmasmalo on levinnyt Suomeen jääkauden jälkeen, jolloin kasvillisuus oli avointa ja aromaista. Nykyään laji sinnittelee luonnossa enää muutamalla lämpimällä harjunrinteellä Hämeessä ja Itä-Suomessa. Helsinkiin laji on todennäköisesti levinnyt 1900-luvun alkupuolella venäläisten sotilaiden hevosten heinien mukana.

Lajin säilymisen turvaamiseksi sitä päätettiin Uudenmaan ELY-keskuksen luvalla tuoda siirtoistutuksena Raide-Jokerin varikkoalueelle, joka rakentuu Roihupeltoon lähelle nykyistä kasvupaikkaa.

Arojen kasvi on löytänyt uusia kasvupaikkoja ihmisen luomista elinympäristöistä ratojen ja teiden varsilta, joten siinäkin mielessä varikko siirtoistutuksen sijaintina on oiva.

– Masmaloilla elää joitakin harvinaisia hyönteislajeja, kuten uhanalainen pikkusinisiipi. Kun kasvi leviää ja runsastuu, hyönteiset voivat hyödyntää kasvia, mikä voi lisätä sitä kautta uhanalaisten perhosten ja muiden hyönteisten populaatioita. Siirtoistutuksen myötä siis paitsi edistetään idänmasmalon leviämistä, tuetaan myös laajemmin luonnon monimuotoisuutta, kertoo tiedotteessa Raide-Jokeri –allianssin biologi Jaakko Kullberg Sitowiselta.

Kasvin siirto aloitettiin kesällä 2021 siemenien keräämisellä Myllypuron esiintymästä.

Siemenet toimitettiin Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan siemenpankkiin Kaisaniemeen, josta ne siirrettiin varastoinnin ja käsittelyjen jälkeen Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan kylvöä ja taimikasvatusta varten.

– Joulukuussa siemenet kylvettiin ja itävyysprosentti oli positiivinen yllätys. Nyt oli aika istuttaa 105 taimea Roihupellon varikolle, toteaa Hanna Seitapuro Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

– Emme halunneet rakentaa ainoastaan pikaraitiorataa, vaan huomioida rakentamisen ohella myös ympäröivän luonnon. Olemme innoissamme tästä idänmasmalon siirtoistutusprojektista, joka uudella tavalla tukee luonnon monimuotoisuutta tällä hankkeella, iloitsee allianssin ympäristöasiantuntija Niina Salojärvi Kaupunkiliikenne Oy:ltä.

Kukkiva idänmasmalo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.