Valtakunnallisen Museoviraston arkeologiset kokoelmat, kuvakokoelmat ja arkisto siirretään Helsingistä Vantaan Hakkilaan vaiheittain vuosina 2022-2025.
Siirron yhteydessä Museoviraston kokoelmien ja arkistojen aineistot käydään läpi, suojataan, tarvittaessa luetteloidaan tarkemmin, konservoidaan ja osin digitoidaan. Lopuksi kokoelmat ja arkisto siirretään ja sijoitetaan Vantaalle Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen.
Samassa yhteydessä keskukseen rakennetaan myös uudet asiakaspalvelutilat ja lisää kokoelmien kylmäsäilytystilaa.
– Monivuotinen siirto- ja haltuunottohanke työllistää yhteensä noin 20 projektityöntekijää, tutkijoita, konservaattoreita ja arkistoalan osaajia. Hanke edistää merkittävästi keskeisten kansallisten kulttuuriperintöaineistojen saatavuutta ja käytettävyyttä, Museovirasto tiedottaa.
– Osana digitaalista muutosta hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön myös uusia järjestelmiä, jotka sekä tehostavat toimintaa että lisäävät kokoelmien käytettävyyttä.
Museoviraston Kokoelma- ja Konservointikeskus Hakkilan Kanervikontielle valmistui vuonna 2016.
Keskus toteutettiin olemassa olevaan kiinteistöön, jossa aiemmin toimi tukkuliikkeen logistiikkakeskus. Hakkilaan on aiemmin siirretty muun muassa Kansallismuseon kokoelmien esineitä eri puolilta Etelä-Suomea, Orimattilan keskusvarastossa olleita esineitä, useiden suljettujen kartanomuseoiden esineistöä sekä Journalistisen kuva-arkiston kokoelmat. Hakkilan Kokoelma- ja konservointikeskuksessa on myös monenlaisia ja Suomessa täysin uudenlaisia erityislaitteita ja tekniikkaa konservoinnin tarpeisiin.
Museoviraston uusi tuleva siirtohanke vaikuttaa tulevina vuosina Museoviraston kokoelmien ja arkiston asiakaspalveluun, kun aineistoja käsitellään, pakataan ja siirretään Vantaalle. Helsingin Sturenkadun asiakaspalvelu ja Vantaalla jo oleva asiakaspalvelu toimivat vuonna 2022 vielä pääosin normaalisti. Aineistojen toimittamisessa esimerkiksi tutkimus-, näyttely- ja julkaisukäyttöön saattaa kuitenkin olla viiveitä.
Museoviraston muinaismuistolain perusteella karttuvissa arkeologisissa kokoelmissa on yli kaksi miljoonaa löytöä noin 11 000 vuoden ajalta.
Kuvakokoelmissa on yhteensä noin 20 miljoonaa kuvaa, joista suuri osa on valokuvia. Kokoelmiin kuuluu runsaasti myös grafiikkaa, piirustuksia, karttoja ja muuta kuvallista paperiaineistoa.
Museoviraston arkisto puolestaan hallinnoi yli 130 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa. Arkistoaineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja kulttuuriperintöön, sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan.
– Kyseessä on keskeinen kansallinen kulttuuriperintövaranto, joka nyt saadaan entistä paremmin tutkijoiden ja muiden asiakkaiden käyttöön, kerrotaan Museoviraston tiedotteessa.