Vapaaehtoisvoimin toimivassa Suomen Meripelastusseurassa on aktiivisia meripelastajia noin 1500 ja veneitä 131. He päivystävät pääsääntöisesti viikon kerrallaan, mutta vuorot on mahdollista räätälöidä myös esimerkiksi oman vuorotyön kanssa yhteensopiviksi. Meripelastusseura kouluttaa vapaaehtoiset ja tarjoaa varusteet ja vakuutukset. Päivystysvuorot kuluvat mahdollisimman paljon vesillä. Toiminnan rahoitus koostuu veikkausvoittovaroista, jäsenmaksuista ja yksityisistä lahjoituksista.
– Meillä on vapaaehtoisina kaikenlaisia ihmisiä opiskelijoista eläkeläisiin, joita yhdistää kiinnostus meripelastusta ja vapaaehtoistyötä kohtaan. Moni on sanonut, että tämä on heille maailman paras harrastus.
Kauniilla säällä vakavia tilanteita sattuu harvemmin
– Hyvä sää ja kotimaanmatkailun yleistyminen näkyvät selvästi. Toisaalta kauniilla säällä vakavia tilanteita sattuu harvemmin, Nordström arvioi.
Viime kesä oli ennätysvilkas. Tehtäviä oli 2168 ja niihin liittyi yli 4000 pelastettavaa henkilöä. Vakavia hengenpelastustehtäviä oli 41.
– Vakavat tapaukset liittyvät usein todella huonoon säähän tai alkoholiin. Niitä sattuu onneksi harvoin kohdalle, mutta sanon aina vapaaehtoisillemme, että aivan yhtä tärkeää on pelastaa jonkun perheen kesäloma, Nordström kertoo.
1990-luvun pelastusalus päivitettiin nykyaikaan
Pelastusalus PV Degerby paistattelee auringossa venesatamassa, kun Suomen Meripelastusseuran jäsen Henry Littman kiipeää kannelle ja avaa moottorin luukut. Alus on vastikään käynyt läpi päivityskorjauksen, jossa siihen on muun muassa asennettu uusi Scanian 6-sylinterinen, 13 litran ja 855 hevosvoiman moottori. Päivityksen avulla 1990-luvun veneen elinkaarta on saatu jatkettua huomattavasti.
– Ennen tämä kulki maksimissaan 26 solmua tunnissa, mutta nyt pääsemme jopa 37 solmun vauhtia, Littman kertoo.
Littman on ollut mukana seuran toiminnassa vuodesta 1986 asti. Hän avaa tottuneesti oven Degerbyn kajuuttaan, josta löytyy vessa ja kaksi makuupaikkaa. Veneessä on myös keittotaso pidempien reissujen varalle.
– Tämä on 12 hengen alus, mutta evakuointitilanteissa se voi ottaa 20 ihmistä kyytiin. Silloin kaikki penkit ja kansi ovat täynnä, Littman kertoo.
– Meillä on käytössä useampi samanlainen vene ja voin rehellisesti sanoa, että nämä kuuluvat edelleen Suomen parhaimpiin pelastusaluksiin, Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström toteaa.
– Jos kokonaan uuden veneen hankkiminen maksaa toista miljoonaa euroa, niin päivitys on noin 200 000, eli alle viidenneksen.
– Myös vapaaehtoisemme tykkäävät käyttää näitä veneitä juuri hyvän merikelpoisuuden ja tilojen vuoksi. Kansi on leveä ja sisällä on toimivat tilat.
Lastenklinikoiden kummit tekevät yhteistyötä Suomen Meripelastajien kanssa kannustaakseen perheitä turvalliseen veneilyyn. Kummien Teemu-nalle pääsi tutustumaan PV Degerbyhyn Henry Littmanin kanssa.
PV Degerbyn päivityskorjauksessa alukseen asennettiin muun muassa uusi Scanian 6-sylinterinen, 13 litran ja 855 hevosvoiman moottori.
Päivityskorjattu PV Degerby palasi käyttöön heinäkuussa. Lähivuosina Suomen Meripelastusseura aikoo päivityskorjata suurimman osan vanhemmista aluksistaan.