Kansanurheilua Seitsemän veljeksen hengessä Seurasaaressa.
Helsingin Seurasaaressa vaalitaan suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvaa joukkuepeliä, kurranlyöntiä.
Seurasaaren Juhlakentällä järjestetään kurranlyönnin näytösottelu 8.10.2022 kello 13.
– Kurranlyönti on tuttu laji Seitsemästä veljeksestä (1870), jossa kiivas mailapeli kuuluu eteläisen Hämeen koukuttavimpiin ajanvietteisiin. Viimeisen sadan vuoden aikana kurranlyönti on menettänyt asemansa yleisenä kansanhuvina, vaikka se aiemmin kuului jokakesäisiin peleihin, tiedottaa Seurasaarisäätiö.
Kurranlyönnissä pelivälineitä ovat kiekko ja jonkinlainen tukeva maila, seiväs, lauta tai muu vastaava.
Kiekko on mieluiten visaisesta koivupuusta sahattu pyörä, läpimitaltaan 10–15 senttimetriä ja paksuudeltaan 2–3 senttimetriä.
Pelissä on kaksi puoluetta ja jokaisella on maila.
Puolueet sijoittuvat niin, että etummaisten väliä on noin 30–40 metriä, muut asettuvat toinen toistaan kauemmas ja viimeisenä ovat usein ”lautamiehet”.
– Arpa ratkaisee aloittajapuolen. Yksi pelaajista heittää kiekon pyörimään vinhaa vauhtia vastapuoluetta kohti, tämä koettaa pysähdyttää mailalla sen mahdollisimman pian. Heittoja tehdään puoleen ja toiseen ja yritetään saada toinen puolue peräytymään määrätyn rajan taa.
Kurraa lyödään mieluiten tiellä, jossa liikenne on vähäistä.
Seurasaaressa lokakuussa pidettävä kurranlyönnin ottelu järjestetään yhteistyössä Aleksis Kiven seuran ja opiskelijajärjestöjen kanssa.
Ottelussa visakoivuista kiekkoa lyövät folkloristiikan ja kansatieteen, kotimaisen kirjallisuuden, suomen ja sukukielten sekä mahdollisten muiden ainejärjestöjen opiskelijoista kootut joukkueet, jotka havupuukankineen ottavat yhteen Juhlakentällä. Kiekot on valmistanut puuseppä ja kansanmuusikko Kirsi Vinkki Seurasaaren verstaalla. Otteluun on yleisöllä vapaa pääsy.
Kurranlyönnin elvyttäminen on aloitettu Seurasaaressa vuonna 2020.