Helsingin kaupunginmuseo juhlii tänä vuonna 110-vuotista museotoimintaansa.
Museon juhlavuoden kunniaksi ja kaupunkilaisten ilahduttamiseksi Helsingin liikenteessä nähdään kaupunginmuseon pastellisävyiseen juhla-asuun teipattu bussi runkolinjalla 500. Bussilinja 500 kurvailee reitillä Itäkeskus, Herttoniemi, Pasila, Meilahti ja Munkkivuori.
Bussin kyljissä seikkailee hahmoja historiasta nykypäivään. Teipattu bussi on liikenteessä vuoden 2021 loppuun saakka.
Helsingin kaupunginmuseo tallentaa sekä tutkii Helsinkiä ja helsinkiläistä elämää. Kaupunginmuseon perustehtävä on Helsingin kulttuuriperinnön vaaliminen.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluvat Aleksanterinkadulla sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo, Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo.
Museon kokoelmissa on esineitä muovikasseista taffelipianoihin ja taideteoksista raitiovaunuihin – sekä miljoonan Helsinki-valokuvan aarre.
Helsinkikuvia.fi-palvelusta löytyy jo yli 65 000 kuvaa maksutta selailtavaksi ja käytettäväksi. Vanhojen esineiden ja valokuvien lisäksi nykypäivän dokumentointi on yhtä tärkeää. Museon tutkijat ja valokuvaajat dokumentoivat tämän päivän ilmiöitä ja erilaisia tapahtumia sekä muuttuvia ja katoavia kohteita. Korona-ajan kokemuksia tallennetaan kokoelmiin monipuolisesti. Esimerkiksi HAM Helsingin taidemuseon kanssa yhteistyössä tuotetussa Outo arki -verkkonäyttelyssä on nyt nähtävillä yli sadan valokuvan valikoima.
– Koronavuodesta elpymisessä tarvitaan meitä kaikkia. Museoilla on rooli hyvinvoinnin lähteinä sekä osallisuuden ja kaupunkilaislähtöisen toiminnan mahdollistajina. Helsingin kaupunginmuseo toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona, joten toteutamme museotyön edistämistehtävää myös laajemmin. Näen vahvasti, että museot ovat osa ratkaisua kohti parempaa tulevaisuutta, kertoo museonjohtaja Reetta Heiskanen.
Heiskasen mukaan Helsingin kaupunginmuseo on ennen kaikkea ihmisten museo, ja museon työssä on paljon sosiaalista pääomaa yhteiskunnallisesti tärkeiden aiheiden kuten identiteettikysymysten käsittelyyn.
– Helsingillä on visiona, että asukkaiden kulttuurit saavat kaupungin kukoistamaan. Jokaisen helsinkiläisen tulee voida olla ylpeä omasta kulttuuristaan, taustastaan ja asuinalueestaan. Museon yhteisöjä ja nousevia ilmiöitä vahvistavan työn avulla voidaan esimerkiksi auttaa uusia helsinkiläisiä juurtumaan. Lähivuosien suunnitelmissa tarkastelemme alueellisen työn mahdollisuuksia sekä muun muassa sitä, olisiko myös kulttuuripalveluissa kehitettävissä yhdenvertaisuutta tukevaa myönteisen erityiskohtelun mallia, Reetta Heiskanen jatkaa.