Kuinka paljon Pakilan alueen saunat, uunit ja takat tuottavat ilmansaasteita? Tämä selviää, kun talven aikana sata Pakilan alueen asukasta mittaa ilmanlaatua kännykän kokoisilla kannettavilla sensoreilla.
Puunpolton kausi käynnistyy omakotitaloalueilla, kun lämmitystarve kasvaa syksyllä. Takkojen, saunojen ja uunien pienhiukkaspäästöt voivat nousta hyvin korkeiksi ja aiheuttaa terveysriskejä. Asukkaiden on hyvin vaikea saada selville omaa altistumista ilmansaasteille ja niiden terveysvaikutuksia.
Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kumppaneineen tarttuu tänä syksynä puunpoltosta johtuviin ilmanlaadun ongelmiin digiratkaisuilla ja kaupunkilaisia osallistamalla.
Talven aikana sata Pakilan alueen asukasta mittaavat ilmanlaatua kännykän kokoisilla kannettavilla sensoreilla. Kerätty data analysoidaan ja asukkaat pääsevät tarkastelemaan omia mittaustuloksiaan mobiiliapplikaatiosta. Tulosten pohjalta pakilalaiset pääsevät itse päättämään ilmanlaadun parannustoimenpiteistä osallistavalla budjetoinnilla.
– Kun Pakilan asukkaat mittaavat itse asuinalueensa ilmanlaatua, saamme entistä paikallisempaa dataa ilmanlaadusta. Näin pystymme pureutumaan ongelmiin tehokkaasti ja huomioimaan ilmanlaatutietoa myös muun muassa kaupunkisuunnittelussa, kertoo Forum Virium Helsingin ilmanlaatuun keskittyvän UIA HOPE -hankkeen projektipäällikkö Pekka Niskasaari.