Hyvä uudenvuodenlupaus kannustaa pysyvästi terveempään elämään.
”Hyvässä uudenvuodenlupauksessa ihminen hakee todellista muutosta elämäänsä. Kaikkein tärkeintä on, että tehty lupaus sopii ihmisen elämäntyyliin”, kertoo Sydänliiton ravitsemusterapeutti Tuija Pusa.
”Positiivisuus on tärkeää: lisään elämääni jotain tai vaihdan toiset asiat uusiin. Luopuminen ja kieltäminen johtavat vääränlaiseen ajattelumalliin”, Pusa jatkaa.
Lupaus liikkua ja parantaa omaa kuntoa on uudenvuodenlupauksista yleisin. Näin oli ainakin kaksi vuotta sitten, kun Yksi elämä otti keräsi 2220 suomalaista uudenvuodenlupausta omaan verkkopalveluunsa. Toiseksi suosituin lupaus on ruokailutottumusten parantaminen, ja kolmantena tuli perheen ja ystävien huomioiminen.
Tammikuussa saa nauttia
”Uudenvuodenlupausten tulee sopia oman arjen rytmiin. Esimerkiksi liikuntalupauksissa kannattaa miettiä omaa arkea ja löytää liikunnan paikkoja arjessa eli kotona, töissä ja työmatkoilla”, Diabetesliiton liikuntasuunnittelija Eira Taulaniemi korostaa.
Taulaniemi kannustaa liikuntalupauksen tekeviä miettimään omaa liikuntahistoriaansa ja etsimään sieltä onnistumisen ja hyvän olon tuntemuksia.
”Kysymällä itseltään, miksi haluan harrastaa liikuntaa, voi oivaltaa sen tärkeän syyn, joka tuo liikunnan osaksi omaa arkea”, Taulaniemi vinkkaa.
Samanlainen ajattelu sopii myös muun elämänalueen lupauksiin. Lupaus on vahvemmalla pohjalla, kun miettii, miksi sen tekee.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että nautintoja saa ja pitääkin olla. Yksi elämän sloganikin on ”nautitaan päivittäin”.
”Armollisuus, kohtuullisuus ja elämästä nauttiminen ovat asioita, jotka kannattaa pitää mielessä omaa uudenvuodenlupausta tehdessä”, Tuija Pusa summaa.
Huomenna on päivä uus
”Suomalaiset ovat taipuvaisia tekemään varsin rajuja aloituksia”, tietää liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki Aivoliitosta.
”Kovaa saa toki liikkua, ja monesta se tuntuukin aluksi oikein hyvältä. Ihminen ei kuitenkaan ole kone, vaan keho väsyy, lihakset särkevät ja flunssa pukkaa päälle. Tällöin pitää hidastaa ja olla itselle armollinen. Tehtyä lupausta ei kannata unohtaa takapakin yllättäessä.”
Itseltään ei Lumimäen mukaan kannata vaatia täyttä elämäntyylin muutosta.
”Uudenvuodenlupausten sijaan puhuisin uudenvuoden päätöksistä. Päätös on pitkäjänteisempi, realistisempi, ja se on mahdollista istuttaa osaksi omaa elämää.”