Haagan alppiruusupuistosta löytyi uusi hyönteislaji

Uuden hyönteisen nimeksi on tulossa atsaleavarviainen tai atsaleapistiäinen. Hyönteinen aikuisena. Kuva: Miikka Friman.

Oulun yliopiston tutkijat löysivät Helsingistä, Haagan alppiruusupuistosta Suomen uuden vieraslajihyönteisen.

Pistiäisen suomenkieliseksi nimeksi on suunnitteilla atsaleavarviainen tai atsaleapistiäinen. On hyvin todennäköistä, että uusi hyönteinen on levinnyt muuallekin Suomeen puutarhoissa suosittujen alppiruusujen mukana.

Uusi hyönteislaji löytyi Suomesta kolmantena maailmassa: aiemmat havainnot ovat Tšekistä vuodesta 2010 ja Yhdysvalloista 1970-luvulta lähtien.

– Lajin alkuperä ei ole tiedossa, kertoi uuden vieraslajin löytänyt hyönteistutkija, Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutanen.

Hyönteisen tieteellinen nimi on Euura lipovskyi. Se on noin sentin pituinen ja aika keltainen, ja sillä on lasinkirkkaat siivet. Toukka on lähes kokonaan vihreä.

Lajin lentokykyiset aikuiset ja myös toukat syövät vain pehmeälehtisten atsalea-lajien lehtiä ja kukkia – ja ne voivat syödä kasvin lehdettömäksi. Uusi pistiäinen ei kuitenkaan syö suosituimpia kovalehtisiä alppiruusuja eikä se uhkaa Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja: suopursua ja lapinalppiruusua.

Uusi pistiäinen löytyi, kun Marko Mutanen kollegoineen etsi systemaattisesti sahapistiäisiä Suomen ja Fennoskandian lajistoa käsittelevää uutta kirjaa varten, jota ympäristöministeriö rahoittaa. Tutkijat olivat tietoisia Tšekistä tavatusta alppiruusulla elävästä lajista. Mennessään lauantaina 11.6.2022 Haagan alppiruusupuistoon, tutkijat pian löysivät atsaleoja syöviä aikuisia hyönteisiä.

– Puistossa oli paljon yleisöä ja moni kiinnostui touhuistamme, joten päädyimme pitämään spontaanisti puistoluentoa. Pian yleisön edustaja ensimmäisenä löysi myös hyönteisen toukan, Mutanen kertoi tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.