Etno-Espa tuo kansanmusiikkia kivikaupungin keskelle

Ensemble-yhtye. Kuva: Anne Roininen

Helsingin keskustassa pidettävä festivaali Etno-Espa täyttää 15 vuotta. Elokuun festivaali esittelee vahvasti ajassa kiinni olevan nykykansanmusiikkikentän. Musiikilla otetaan kantaa ekokriisiin ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Yhteistyötä tehdään yli maantieteellisten rajojen.

Vuonna 2005 ensimmäisen kerran järjestetty Etno-Espa pidetään 5.-15.8.2019. Avajaiskonsertista lähtien Espan lavalla kuullaan maksuttomia konsertteja joka arkipäivä kello 16.00 ja 17.15, sekä lauantaina 10.8. kello 14–16, jolloin Ilo Ensemble ja Pikku Kakkosesta tuttu Höpinätötterö viihdyttävät lapsiyleisöä konserteillaan.

Juhlafestivaalin keskeisenä teemana on kantaaottava ja ajassa kiinni oleva kansanmusiikki. Teemaa edustavat muun muassa Vimma (14.8.), joka käsittelee kalevalaisessa taidepopissaan luontosuhdetta ja ilmastokriisiä. Ekologista sanomaa kuullaan myös La Riippa Groupin (12.8.) progressiivisessa ruotsin- ja englanninkielisessä folkissa. Luonto on vahvasti läsnä myös Etno-Espan Taiteiden yön maksuttomissa konserteissa (15.8.), jotka järjestetään Torikortteleissa Ravintola Chapterin terassilla. Popmedioissa hehkutettujen Ylva Harun sekä Tuomas Palosen lyriikat maalailevat kuvia luonnosta kivisen kaupungin keskelle.

Festivaalia läpileikannut teema kautta vuosien on myös kansainvälisyys. Suomalainen kansanmusiikki ei ole koskaan ollut pelkästään suomalaista, vaan kansainväliset vaikutteet kuuluvat myös sen vanhimmissa kerrostumissa. Globalisoituvassa ja digitalisoituvassa maailmassa kansainvälistä yhteistyötä tehdään enenevässä määrin. Tänä vuonna valtioiden rajoja ylittäviä kokoonpanoja ovat muun muassa Kaminá (12.8.), jonka muodostavat Suomessa toisensa löytäneet kolumbialainen Natalia Castrillón ja tanskalainen Kamilla Haugaard sekä saamelaisen Ulla Pirttijärven ja norjalaisten Olav Torgetin ja Harald Skullerudin muodostama Áššu (9.8.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.