Äänestäjillä ei ole helppoa. Äänioikeutettuja on yli neljä miljoonaa kansalaista, joista runsaat 70 prosenttia yleensä äänestää eduskuntavaaleissa. Eli isolle määrälle äänestäjiä pitäisi löytyä hyviä kriteereitä ehdokkaan valitsemiseksi.
Moni valitsee ensin puolueen, sitten jonkun sopivan ja vakuuttavan oloisen ehdokkaan. Jotkut äänestävät samaa henkilöä kaikissa vaaleissa, jos ovat tottuneet luottamaan siihen, että tämä henkilö ajaa juuri hänen asiaansa parhaiten.
Vaalien alla tehtävät gallupit vaikuttavat myös kollektiivisella tasolla äänestyskäyttäytymiseen. Puolueen kannatuksen nousu tai lasku gallupeissa voi vaikuttaa äänestäjien suhtautumiseen ko. puolueeseen.
Eri medioiden laatimat vaalikoneet ovat mielenkiintoinen lisä ehdokkaan valitsemisessa. Kysymyksiä on muutama kymmenen eri aihealueilta. Vastausvaihtoja ovat yleensä viisi, joissa reunimmaiset vaihtoehdot ovat ehdottomia kyllä- tai ei-vastauksia, sitten on kaksi melkein varmaa kyllä- tai ei vaihtoehtoa ja keskellä neutraali, en tiedä tms. -vaihtoehto. Sitä mukaa kun vastaat kysymyksiin, voit seurata, kenen mielipiteet ovat lähinnä omiasi. Ahkerimmat ehdokkaat ovat myös perustelleet omat vastauksensa. Joukossa on toki ehdokkaita, jotka eivät ole perustelleet yhtään vastaustaan.
Testasin muutaman vaalikoneen, ja vastasin mahdollisimman rehellisesti jokaiseen kysymykseen. Erään ehdokkaan vastaukset olivat lähes 100 prosenttisesti samat kuin omani. Sitä tosin osasin odottaakin. Mikä ihmetytti hieman, on se, että listani kärkeen tuli ehdokkaita useista eri puolueista. Siitä tuli mieleen, miten paljon eri puolueiden ehdokkailla on yhteistä, ja toisaalta, miten paljon saman puolueen ehdokkailla voi olla erilaiset mielipiteet asioista. Se oli mielenkiintoinen havainto.
Erikoisimpana pidän kuitenkin sitä, että vaalikoneiden vastaajissa oli myös ehdokkaita, jotka olivat vastanneet hyvin moneen tai joku jopa jokaiseen kysymykseen neutraali tai ei osaa sanoa vailla mitään perusteluja. Jäin miettimään, keihin näillä vastauksilla pyritään vaikuttamaan. Myös se, jos ehdokas oli täysin eri mieltä jostakin väitteestä, olisi kaivannut perusteluja, mutta niitä ei välttämättä ollut.
Jäin miettimään, miksi joku asettuu ehdolle vaaleihin, jos hänellä ei ole mitään kantaa, tai jos sellainen onkin, kannan perusteeksi ei löydy mitään argumentteja. Itse ainakin arvostan sellaisia ehdokkaita, jotka tietävät, mitä mieltä ovat useimmista asioista ja osaavat perustella kantansa. Ymmärrettävää on se, että jos ehdokas ei jotakin aihealuetta tunne lainkaan, silloin on fiksua vastata en tiedä. Mutta vaalikoneet jättivät mieleeni tietyn hämmennyksen.
Taisto Hujala
varatuomari
yrittäjä
Tuusula
taisto.hujala@icloud.com