Taideteollinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistyivät Aalto-yliopistoksi vuonna 2010.
Uusi yliopisto sai kansallisen erityistehtävän. Yliopiston pitää vahvistaa Suomen innovaatiokykyä ensiluokkaisen tutkimuksen, taiteellisen toiminnan ja opetuksen avulla.
– Kymmenen vuoden aikana meistä on tullut edelläkävijä avainaloillamme. Tämän menestyksen takana ovat aaltolaisten innostunut ja määrätietoinen tekeminen ja avoin tapamme toimia, rehtori Ilkka Niemelä sanoo.
Aalto-yliopisto on tuonut Otaniemen kampuksella yhteen tieteen, taiteen, teknologia sekä talouden. Aalto kuuluu nyt avainaloillaan maailman kärkiluokkaan.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muutti kokonaisuudessaan Otaniemeen syksyllä 2018 ja Kauppakorkeakoulu alkuvuonna 2019.
Aalto-yliopiston yritysyhteistyön sydän löytyy A Grid -keskuksesta, jossa toimii kasvuyritysten kiihdyttämö eli Aalto Startup Center sekä 140 yritystä ja yhteisöä, kuten Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yrityshautomo sekä Yhdistyneiden kansakuntien teknologialaboratorio.
Aalto-yliopisto juhli 10-vuotispäiväänsä keskiviikkona 8. tammikuuta 2020.
Aalto-yliopiston 10 vuotta:
– Kymmenessä vuodessa Aallosta on valmistunut yli 17 000 maisteria ja reilut 2 200 tohtoria. Täysipäiväisiä opiskelijoita Aallossa on tällä hetkellä yli 12 400
– Kansainvälisiä, vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita on julkaistu kymmenessä vuodessa noin 20 000.
– Aallon ekosysteemissä syntyy vuosittain 70-100 uutta kasvuyritystä
– Aallossa työskentelee kokoaikaisesti noin 4 100 henkilöä. Heistä noin 400 on professoreita, 500 muita tutkimus- ja opetushenkilöstön edustajia, 500 tutkijatohtoreita ja 1 000 tohtorikoulutettavia. Palveluhenkilöstöä on vajaat 1 300.