Vuoden 2016 espoolaiseksi urheilijaksi valittiin telinevoimistelija Oskar Kirmes, joukkueeksi Esport Oilersin miesten liigajoukkue ja urheiluteoksi Espoon Tapioiden Kalevan Malja-kilpailun voitto.Liikunta- ja nuorisolautakunta valitsi vuoden espoolaisen urheilijan, joukkueen ja urheiluteon. Vuoden 2016 espoolaiseksi urheilijaksi valittiin telinevoimistelija Oskar Kirmes, joka edustaa Espoon Telinetaitureita. Kirmes voimisteli kuusiottelussa Rion olympiakarsinnoissa ennätyspisteensä ja tulos varmisti Suomelle ensimmäisen miestelinevoimistelun olympiapaikan 44 vuoteen.
Vuoden 2016 joukkueeksi valittiin Esport Oilersin miesten liigajoukkue, joka voitti SM-hopeaa. Vuoden urheiluteoksi lautakunta valitsi Espoon Tapioiden Kalevan Maljan voiton. Espoon Tapiot oli Suomen paras yleisurheiluseura vuonna 2016.
Erityismaininnan sai Maj Forsman-Vakio, joka teki maailmanennätyksen pelatessaan 90-vuotiaana naisten 3. divisioonan ottelussa LePyn joukkueessa kaikkien aikojen iäkkäimpänä naiskoripalloilijana. Hän on hieno esimerkki siitä, että liikunta- ja urheilu voi olla ilona läpi elämän.
Lasten ja nuorten harrastustakuulla syrjäytymistä vastaan
Lautakunta antoi lausuntonsa Jaana Jalosen ja 41 muun valtuutetun 14.12.2016 jättämään valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään harrastustakuuta lasten ja nuorten syrjäytymistä vastaan.
Harrastustakuun toteutuminen edellyttää Espoossa vahvan ja laadukkaan seura- ja yhdistystoiminnan varmistamista. Tämä tarkoittaa riittävien resurssien ohjaamista monipuolisten ja -käyttöisten harrastetilojen rakentamiseen. Lisäksi se edellyttää kaupungin ja seurojen sekä järjestöjen keskinäistä, syvenevää yhteistyötä ja pitävää lupausta vuokra-avustusten vakaasta maksamisesta.
Kaupungin tulisi kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä voittamaan ne rakenteelliset ongelmat, jotka johtavat seuratoiminnassa harrastamisen liian varhaiseen lopettamiseen.
Liikunta- ja nuorisopalvelut rakentaa harrastustakuuta periaatteella jokaiselle jotakin, ei kaikille kaikkea. Muutaman vuoden sisällä on seura- ja järjestöyhteistyön kautta luotu katkeamaton maksuttoman liikunnan tarjotin 2-18 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Tällä hetkellä se on olemassa jo 2-15 -vuotiaille ja se on houkutellut mukaan jo noin 3000 lasta ja nuorta sekä yhteensä 40 000 käyntiä.
Liikunta- ja nuorisopalvelut on myös aloittanut yhdessä seurojen kanssa U6 (Uusiks) -toiminnan, joka kohdistetaan ensisijaisesti 12-15-vuotiaille Drop out -pudokkaille. U6 antaa nuorille uuden mahdollisuuden jatkaa entisessä lajissaan tai se tarjoaa mahdollisuuden löytää itselleen uuden lajin tai kokonaan uuden harrastuksen.
Pääkaupunkiseudun yhteiselle harrastushaku.fi sivustolle kootaan yhdessä kattava sisältö, josta löytyy myös Espoon tarjonta kokonaisuudessaan. Myös U6-toiminta löytyy sivustolta.
Vuoden 2017 panostuskohde on matalan kynnyksen harrastustoiminnan mahdollisuuksien lisääminen
Liikunta- ja nuorisolautakunta hyväksyi liikunta- ja nuorisopalvelujen tulosyksikön käyttösuunnitelman vuodelle 2017. Liikunta- ja nuorisolautakunnan toimintamenot vuodelle 2017 on 48,9 milj.euroa. Vuonna 2017 liikunta- ja nuorisopalveluiden merkittävin panostuskohde on lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintamahdollisuuksien lisääminen. Jatkamme maksuttomien Töpinöiden, Wau- ja Muuvi- sekä Jumppi-harrasteryhmien toiminnan kehittämistä. Uutena toimintamallina syntyy U6 -toiminta, joka tarjoaa harrastuksen niille, jotka ovat syystä tai toisesta vaihtamassa vanhan harrastuksen uuteen tai aloittamassa kokonaan uuden harrastuksen. U6 -toiminnassa voi harrastaa leppoisalla otteella, harrastamisen ilosta.
@stt.fi>