Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskus tarjoaa saman katon alla sekä asumisen, hoidon ja hoivan palveluja, että monipuolisen palvelukeskuksen palveluja, joiden avulla edistetään ikääntyneiden hyvinvointia ja tuetaan heidän toimintakykyään ja voimavarojaan. Palvelukeskukseen ovat tervetulleita muutkin kuin talossa asuvat.
Talo on valmistunut tammikuussa 2017. Ensimmäisessä kerroksessa toimiva palvelukeskus ja lounasravintola avattiin 20.3.2017 ja ensimmäiset asukkaat muuttivat 21.3.2017.
Elä ja asu- seniorikeskuksessa on viisi kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa on palvelukeskus, päivätoiminta, ravintola ja alueellisen kotihoidon tiloja. Kerroksissa 2-5 on jokaisessa 35 asuntoa eli yhteensä 140. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa palvelut asukkaille tuottaa kotihoito, mutta yöaikaan henkilökuntaa ei ole, mutta partio auttaa yöllä apua tarvitsevia. Kahdessa ylimmässä kerroksessa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.
Asukkaiden keski-ikä ympärivuorokautisen hoivan asumisessa on 83 vuotta. Talo mahdollistaa asukkaille ja ympäristössä asuville senioreille monenlaisia palveluita. Talossa on Espoo Cateringin lounasravintola ja kaikille alueen senioreille avoin palvelukeskus. Palvelukeskuksessa on monenlaisia asiakkaille ilmaisia ryhmätoimintoja mm. karaokea ja tuolijumppaa. Lisäksi kuntosalin käyttö avoimilla vuoroilla on kaikkina arkipäivinä mahdollista. Monet kampaamot ja jalkahoitolat tarjoavat palveluitaan myös asukkaille kotikäynteinä.
Lääkärit käyvät sekä tuetun senioriasumisen että ympärivuorokautisen hoivan kerroksissa kerran viikossa. Ympärivuorokautisessa hoivassa on lääkärin konsultaatiomahdollisuus kellon ympäri. Akuuteissa tilanteissa asukkaat ohjataan tarpeen vaatiessa sairaalaan. Asukkaat ovat olleet pääsääntöisesti varsin tyytyväisiä asumiseen ja talon toimintaan.
Asiakkailla on yleensä apteekkisopimus koneellisesta lääkejakelusta, jossa päivittäiset lääkkeet toimitetaan valmiiksi pusseihin jaettuna. Hoitajat ja sairaanhoitajat huolehtivat lääkkeiden antamisesta ja lääkehoidon seurannasta.
Henkilöstöä on lähes 200. Suurin osa henkilökunnasta on hoitohenkilökuntaa, joka työskentelee talon asuinkerroksissa sekä alueellisessa kotihoidossa.
Asukkaaksi voi hakeutua, kun kotona asuminen ei sairauden ja huonontuneen toimintakyvyn vuoksi ole enää mahdollista. Hakeutuminen tapahtuu Espoon seniorineuvonta ja palveluohjausyksikkö Nestorin kautta, jossa asiakkaiden palvelujen tarve, toimintakyky ja voimavarat kartoitetaan.
Teksti ja kuva: Hannu Huvinen