Nyt jos koskaan Espoolaisilla on syytä olla ylpeitä itsestään. Espoo valittiin jokin aika sitten ainoana eurooppalaisena kaupunkina kilpailuun maailman älykkäimmän kaupungin tittelistä. Niin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, kaupungin palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen kuin kaupungin EU-koordinaattori Jasmin Repo kertoivat aiheesta lisää.
– Ehdokkuus tuntuu hienolta, joskin ei kovin yllättävältä, koska tiedämme, kuinka hienoa ja ainutlaatuista työtä teemme jatkuvasti palvelujen kehittämiseksi yhteistyössä yritysten, yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten kanssa, kaupunginjohtaja Mäkelä toteaa.
– Kyseessä ei olekaan yksin kaupunkiorganisaation menestys, vaan kaikkien espoolaisten, koska kehitämme palveluja verkostona, ”Espoo Innovation Garden”- hengessä.
Espoo Innovation Garden on lyhyesti sanoen Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan alueella toimiva innovaatiokeskittymä, joka muodostuu useista kansainvälisistä yrityksistä, kulttuuritoiminnasta, urheiluseuroista sekä tiede- ja tutkimusyhteisöstä.
Tarkoituksena on tuoda alueen toimijat yhteen, vahvistaa yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä rakentaen kasvualustaa uusille työpaikoille sekä vahvistaa hyvää elinympäristöä yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden yhteistyönä. Juuri asiakaslähtöinen lähestymistapa älykkään kaupungin kestävään kehittämiseenkin onkin yksi Espoon vahvuuksista kilpailussa.
Kilpailu ratkeaa kesäkuussa
Kilpailun voittaja selviää kesäkuun alussa, 4.-6. kesäkuuta järjestettävässä ICF Global Summit- tilaisuudessa Lontoossa. Kilpailun arvioivat tutustuvat kevään aikana Espoossa espoolaiseen kehittämiseen sekä aiemmin mainittuun Espoo Innovation Garden- ekosysteemiin.
– Uskon, että voittomahdollisuutemme ovat hyvät, kertoo palvelukehitysjohtaja Sutinen.
– Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä juuri tämän vuoden kilpailuteeman ”Humanizing data”, saralla.
Kyseessä on työ, jossa selvitetään, kuinka dataa voidaan hyödyntää ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä.
– Hyvä esimerkki on se, millaisia uusia, ihmisten arkea helpottavia palveluja yritykset voivat kehittää kuntien tarjoaman avoimen datan pohjalta tai kuinka kaupunki kumppaneineen voi tukea kestävää kehitystä kehittämällä uudenlaisia liikkumistapoja yksityisautoilua korvaamaan.
Kaupungin EU-koordinaattori Jasmin Repo painotti, että itse kilpailut ja niissä menestyminen eivät ole Espoolle itsetarkoitus.
– Tällaisilla asioilla tavoitellaan näkyvyyttä työllemme ja uusia verkostoja hyödyttämään jatkokehitystyötä. Espoo on aiemmin menestynyt mainiosti muun muassa European Capital of Innovation- kilpailussa, ja varmasti tulemme miettimään myös jatkossa, mitkä ovat meille oikeita paikkoja olla mukana ja miten mahdolliset kilpailut tukevat espoolaisen osaamisen näkyväksi tekemistä myös kansainvälisillä areenoilla.
Iida Rekunen