
Lumien sulaessa paljastuu roskainen maa ja alkaa talkooaika. Ilmoittautuminen puhtaanapitotalkoisiin on käynnissä nyt ja jatkuu 18.5.2018 asti. Kesällä ja syksyllä asukkaiden apua tarvitaan myös taistelussa vieraslajeja vastaan sekä muissa luontotalkoissa.
Talkoiden järjestäminen ja niihin osallistuminen ovat oivallinen tapa nostattaa yhteishenkeä, harrastaa hyötyliikuntaa ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Samalla jokaisen espoolaisen lähiympäristö muuttuu viihtyisämmäksi ja myös lähiluonto voi paremmin.
Talkoita voivat järjestää kaikki espoolaiset. Myös kaupunki järjestää kaikille avoimia talkoita kevään, kesän ja syksyn aikana.
Puhtaanapitotalkoiden avulla roskaton lähiympäristö
Keväällä ensimmäisinä ovat puhtaanapitotalkoot, joissa kerätään roskia, tölkkejä, pulloja ja metalliromua kaupungin yleisiltä alueilta. Puhtaanapitotalkoissa ei kuitenkaan kerätä kasvijätettä, risuja, ongelmajätettä tai elektroniikkaa.
Ilmoittautumisaika talkoisiin on käynnissä nyt ja jatkuu 18.5.2018 asti osoitteessa www.espoo.fi/talkoot. Kaupunkitekniikan keskus lahjoittaa työhanskat 500 ensimmäiseksi ilmoittautuneelle sekä jakaa talkoolaisille jätesäkkejä, lainaa roskapihtejä ja noutaa roskasäkit talkoiden jälkeen.
”Puhtaanapitotalkoiden aktiivisia järjestäjiä ja osallistujia ovat olleet koulut, päiväkodit, asukasyhdistykset, yritykset, harrastajaporukat sekä yksittäiset espoolaiset. Myös lapset ovat tervetulleita talkoisiin ja samalla oppimaan sekä innostumaan lähiympäristöstä huolehtimisesta”, kertoo Sari Turkka kaupunkitekniikan keskuksesta.
Asukkaiden apua tarvitaan taistelussa vieraslajeja vastaan
Useat vieraskasvilajit, jotka aiheuttavat merkittävää haittaa luonnolle ja ihmiselle, ovat levinneet Espoossa laajoille alueille ja ilman asukkaiden apua taistelu vieraslajeja vastaan hävitään ponnisteluista huolimatta. Talkoiden avulla kaupunki torjuu voimakkaasti leviävää jättipalsamia eri puolilla Espoota. Jättipalsamin lisäksi kaupunki tarvitsee apua Glimsinjoen ja Pitkäjärven ympäristöön levittäytyneen pajuangervon torjunnassa.
”Jättipalsamitalkoot sopivat kaiken ikäisille, koska kitkeminen on kevyehköä työtä,” kertoo Katrin Aia Espoon ympäristökeskuksesta. ”Pajuangervon raivaaminen sen sijaan on hyvää kuntoliikuntaa ja vaatii enemmän lihasvoimaa, koska torjunta vaatii kasvin kiskomista maasta juurineen.”
Vieraslajitalkoot alkavat kesäkuussa ja jatkuvat elo-syyskuulle.
”Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa varhain kesällä ennen kuin kasvin vaaleanpunainen terttumainen kukinto ehtii muodostua,” Aia kertoo. ”Jättipalsami kasvaa nopeasti, joten alkukesän talkoopaikalla voi käydä uudemman kerran kitkemässä loppukesästä tai alkusyksyllä. Tällöin torjunta on tehokkaampaa.”
Vieraslajitalkoiden ajankohdista ja paikoista löytyy tietoa myöhemmin keväällä ja kesällä kaupungin verkkosivuilta www.espoo.fi/talkoot sekä Espoon karttapalvelusta .
Huolehditaan yhdessä perinnemaisemasta ja virtavesistä
Villa Elfvikin luontotalossa pääsee heinätöihin elokuussa, kun Laajalahden luonnonsuojelualueella pidetään perinnemaisematalkoot. Talkoot sopivat koko perheelle: pienimmät lapset voivat toimia tappityttöinä ja -poikina, vähän isommat lapset haravoida, ja raavaita miehiä ja naisia kaivataan rautakangen varteen heinäseipäiden pystytystä varten. Heinähangolla heiniä nostelemaan pääsevät kaikki, joilla on tarpeeksi voimaa ja pituutta.
Virtavesiä kunnostetaan kesän ja syksyn aikana eri puolilla Espoota ja pääkaupunkiseutua. Virtavesitalkoissa elvytetään puronuomaa luonnontilaisemmaksi sekä luodaan taimenille kutu- ja suojapaikkoja. Lisäksi puronuomia palautetaan puromaisemmiksi kiveämällä ja soraistamalla.
Talkoita järjestää Espoon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen, Allergia-, iho- ja astmaliiton, Virtavesien hoitoyhdistyksen ja Helsingin-Espoon kalastusalueen kanssa.