Espoo kiinnostaa asuntosijoittajia kahdeksanneksi eniten

Espoo sijoittui 27 kaupungin joukossa kahdeksanneksi Suomen Vuokranantajat ry:n uudistetussa kaupunkirankingissa.

Yhdistyksen ranking-listaus asettaa Suomen kaupungit paremmuusjärjestykseen sen perusteella, kuinka houkuttelevia kaupungit ovat asuntosijoittajien ja vuokranantajien näkökulmasta.

Suomen Vuokranantajien vuoden 2021 kaupunkirankingin mukaan asuntosijoittajien näkökulmasta houkuttelevin kaupunki on Tampere. Kakkossijan vei Turku ja kolmossijan Vantaa.

– Espoo ei pärjännyt vertailussa huonosti, vaikka jäikin pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien joukossa viimeiseksi. Monesta erillisestä keskuksesta koostuvaa kaupunkia on hyvin vaikea arvioida yhtenä kokonaisuutena, kertoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

– Metron ja joukkoliikenteen vyöhykeuudistuksen myötä erityisesti Matinkylän, Niittykummun ja Tapiolan vetovoima on kasvanut. Länsimetron jatkeen ja Raidejokerin vaikutukset näkyvät jo hinnoissa, mutta vuokralaisilla maksuhalukkuus kasvaa vasta, kun liikennöinti käynnistyy. Tämä heikentää jonkin verran lähivuosina alueiden vuokratuottoa, Sakari Rokkanen kertoi.

Suomen Vuokranantajien kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten esimerkiksi Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin.

Espoolaiset vuokranantajat arvioivat kaupunkinsa kehitysnäkymät viime kevään Vuokranantaja-barometrissa viidenneksi parhaaksi.

– Asuntosijoittaja saa keskimäärin Vantaalla parempaa vuokratuottoa ja Helsingissä korkeamman arvonnousun. Kaupunkitason keskiarvojen näkökulmasta tarkasteltuna Espoo näyttää väliinputoajalta, mutta todellisuudessa kaupungista on löydettävissä sekä korkean arvonnousun että vuokratuoton alueita, Sakari Rokkanen pohti.

– Asuntosijoittajan kannalta Espoon voimakas kaupunkikehitys ja nopea lisäävät kaupungin houkuttelevuutta. On hyvä myös huomioida, että uudet asunnot uusien asemien läheisyydessä voivat hankaloittaa syrjemmässä sijaitsevien ja heikommin varusteltujen asuntojen vuokrattavuutta.

Rokkasen mukaan moni asuntosijoittaja suosii Espoota ja muita kasvukeskuksia juuri sen vuoksi, että asuntojen arvokehitykseen tai uuden vuokralaisen löytymiseen liittyy vähemmän riskejä kuin pienemmissä kaupungeissa.

Rokkasen mukaan on kuitenkin tärkeää samaan aikaan tiedostaa, että suurissa kaupungeissa erot kaupunginosien välillä ovat suuret. Erityisesti Espoossa alueiden arvonnousussa, maineessa, yhteyksissä ja lähipalveluissa on suurta vaihtelua.