Moni meistä oli harmissaan siitä, että Mechelininkadun upeat puut jouduttiin kaatamaan jokunen vuosi sitten. Puiden kaato teki Meklusta aivan erinäköisen. Tilalle istutetut puut eivät onneksi olleet aivan pieniä, mutta ilmeen paluu vie vuosikymmeniä.
Sama saattaa olla edessä Esplanadin puistossa. Kaupungin virkakunta on arvioinut, että jopa kaikki puiston puut saatetaan joutua kaatamaan muutaman vuoden päästä. Tässä oma epäilykseni herää. Yhtäkään puista ei saa kaataa käytännöllisyyssyistä. Seulan pitää olla tiukka ja vain todella läpilahoille pitää antaa kaatotuomio.
Huono kunto on keskeisin peruste, kun vanhoissa puistoissa ja kadunvarsissa kaadetaan puita. Mutta olisiko jokunen enemmän sittenkin mahdollista säilyttää? Osalla historia ulottuu jopa viime vuosisadan alkupuolelle. Puilla ja istutuksilla on merkittävä vaikutus viihtyisyyteen. Puut ja muu kasvillisuus suojaavat myös auringon paahteelta ja sitovat sadevettä.
Kaupunginvaltuusto linjasi kaupunkistrategiasta päättämisen yhteydessä, että rakennus- ja liikennehankkeissa selvitetään aina vaihtoehto säästää mahdollisimman paljon puustoa ja kasvillisuutta. Valtuuston päätöksen mukaisesti kaupunki tulee istuttamaan 100 000 puuta vuoteen 2035 mennessä.
Vuosittain istutetaan noin 10 000 uutta puuta. Istutettavien puiden koko vaihtelee metsätaimista aina suuriin katupuihin. Tänä kesänä jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, mihin puita istutetaan. Kaupunki nimittäin kerää ehdotuksia sopivista istutuspaikoista elokuun puoliväliin asti.
Voit käydä ehdottamassa paikkaa uudelle lehti- tai havupuulle osoitteessa https://query.eharava.fi/3827. Kysely on auki 14.8.2022 asti. Kaupungin asiantuntijat arvioivat ehdotusten lopullisen soveltuvuuden. Puut istutetaan vuoden 2023 aikana.
Useissa kaupungin puistoissa on suunnitteilla tai alkamassa kunnostusoperaatio. Puistojen ja katujen siisteyteen kiinnitetään myös erityistä huomiota tällä valtuustokaudella. Työtä riittää varmasti taas tänä kesänä, kun useimmat kesätapahtumat voidaan järjestää kuten ennen koronaa.
Ratikkahankkeissa on myös mukana paljon vihreitä elementtejä, kuten nurmipintaista kiskoa, paahderinteitä ja klassisia puukujanteita. Kaupunkipuuston ja -kasvillisuuden ylläpidon lisäksi on tärkeää, että kaikilla helsinkiläisillä on vastaisuudessakin lyhyt matka lähiluontoon.
Kaupunkipuistojen paras sesonki on juuri alkanut. Nautitaan kesän lämpimistä ja aurinkoisista päivistä vehreässä kaupungissa!
Daniel Sazonov, apulaispormestari