Kansallista veteraanipäivää vietettiin 27.4. ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien kunniaksi. Vuosittaisella tilaisuudella on haluttu osoittaa arvostusta veteraanisukupolven tekemille suurille uhrauksille ja mittavalle perinnölle.
Parempi koronatilanne mahdollisti tänä vuonna pienimuotoisen kahvihetken Veljesmajalla, kun seppeleet oli laskettu. Päivän koskettavin hetki itselleni oli keskustelutuokio paikalla olleen sotaveteraanin kanssa. Keskustelussa välittyi liikuttavasti se elämänasenne, jolla veteraanisukupolvi selviytyi yli vaikeiden aikojen.
Veteraanipolven elämänasenteesta löytyy runsaasti ammennettavaa yhä tänäkin päivänä. Kanssaihmisistä huolehtiminen ja vahva usko tulevaan kantoivat myös sotatoimien päätyttyä, kun yhteiskuntaa oli jälleenrakennettava. Kansakunta pysyi hyvin yhtenäisenä niin sodan aikana kuin sitä seuranneina vuosina.
Kansallisen veteraanipäivän vietto tuntui aivan erityisen merkitykselliseltä tänä vuonna. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan muistuttaa kipeästi siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys. Kerran saavutettua rauhaa ja vakautta voidaan vielä tänäkin päivänä ryhtyä koettelemaan sodan rikollisin keinoin.
Ukrainan sodan seurauksena Suomessa arvioidaan uudelleen sotilaallista liittoutumattomuutta. Ovi maan Nato-jäsenyyteen on avattu. Suomelta kysytään myös nyt yhtenäisyyttä merkittävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun äärellä. Venäjän ei tule antaa vaikuttaa tuumaakaan Suomen harkintaan ja päätökseen Nato-kysymyksessä.
Poikkeuksellisina aikoina jokainen voi tehdä osansa yhtenäisyyden vaalimiseksi. Katsotaan ystävien jaksamisen perään, jaetaan verkossa vain faktatietoa ja käytetään malttia sosiaalisessa mediassa. Näin toimimalla tuemme valtiojohtoa niiden ratkaisujen loppuun saattamisessa, joilla varmistetaan Suomen turvallisuus jatkossakin.
Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginhallituksen ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja (sd.)