Pitkä olisi jono

Helsingistä on tullut maailman vilkkain laivaliikennesatama. Tonneja kulkee Vuosaaresta saman verran kuin ihmisiä keskikaupungilta ja Jätkäsaaresta eli 12 miljoonaa kumpiakin.

Matkustaja ei paina tonnia, mutta viinalasteineen 100 kiloon kokonaispaino saattaa nousta.

Guggenheimin museota ei vielä tarvita maailmanennätyksen varmistamiseksi, mutta kun kilpailu on kovaa, seuraava kaupunginvaltuusto ottanee lakin käteensä ja muuttaa keskikaupungin suurimman varastorakennuksen tuottavaksi houkutuskohteeksi. Kyllähän tuo kärkisija olisi hyvä varmistaa siihen saakka, kunnes joko Helsinki tai Angry Birdsin keksijä kaivaa tunnelin Tallinnaan.

* * *

Suosittu motkotuksen ja lakkoilun aihe on se, että vähävaraiset suomalaiset saatetaan kurimukseen. Työttömiä vaaditaan töihin tai tupakka-askin hinnan verran tukea haihtuu kuukaudessa, jollei työhön halukkuutta ilmene. Tasa-arvokin järkkyy, sillä sitä ei lasketa, että parissa vuodessa 60 000 työtöntä suomalaista on siirtynyt hyväosaisten sarakkeeseen työtä saatuaan.

Sitä ei huomata, että myös Tallinnaan ja Tukholmaan risteilevät saavat yhteiskunnan tukea siinäkin tapauksessa, että laivat eivät ole suomalaisomistuksessa. Viking Line saa 50, Tallink-Silja 15 ja puhtaasti suomalainen Eckerö Line 3 miljoonaa siitä riippumatta ovatko matkustajat vähävaraisia vai eivät.

Matkustajamäärä on joka tapauksessa valtava, 12,3 miljoonaa merenkulkijaa vuodessa.

Kun ihmisiä sopii kolme neliömetrille, tuo matkustajamäärä merkitsisi neljän metrin levyistä jonoa Rovaniemeltä Helsinkiin. Kieltämättä pari miljoonaa suomalaista käy Tallinnassa useitakin kertoja, joten käytännössä tuo jono alkaisi Paavo Väyrysen palvelukeskuksen ovelta Keminmaalta..

No jätetään nyt laskuoppi ja annetaan matematiikan laudaturin suorittaneille mahdollisuus kommentointiin, Se on kuitenkin tosiasia, että matkustamisen merkitys on yhteiskunnassamme paisunut valtavasti. Silloin kun M/s Georg Ots keväällä 1980 ennen Moskova-Tallinnan olympiakisoja aloitti liikenteen Tallinnan ja Helsingin välillä, virolaisia laivalla oli muutamaa Kommunistisen puoleen jäsenkirjan omaavaa lukuun ottamatta vain muutama

Laulaja Georg Ots on kuollut ja laiva romutettu Kiinassa.

* * *

Tullimuodollisuudet Tallinnassa olivat yhtä tuskastuttavia kuin New Yorkin World Trade Centerin tuhon jälkeiset operaatiot Yhdysvalloissa.

Pitkien matkojen risteilyalukset tekivät nekin uusia ennätyksiä sekä Kauppatorilla että Temppeliaukion kirkossa kävijöiden osalta. Kirkko jopa keksi kolmen euron anemaksun kävijöiltä, mutta se ei haitannut tämän ainutlaatuisen, porilaisten arkkitehti- ja juoksijaveljesten Timo ja Tuomo Suomalaisen kallioon kaiverretun kuparikattoisen upean luomuksen suosiota.

Tosin tämän Taivallahden seurakunnan kirkon kohtalo oli sekin oljenkorren varassa-. Niinä’ aikoina Biafra-nimisessä maassa oli nälänhätä ja kirkon rakentamiseen varattuja rahoja vaadittiin lähetettäviksi sille suunnalle.

Temppeliaukion kallioihin piirretyt valkoiset graffitit olivat vuonna 1968-69 muistuttamassa meitä valtiosta, jota ei enää ole.

Onneksi kirkko on.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.