Pii ja Espoo

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suomen toiseksi suurinta kaupunkia eli Espoota voi tunnistaa monellakin luonnehdinnalla. Parhaiten niistä on kohdallaan Suomen piilaakso. Pii on ympyrän kehän suhde sen halkaisijaan eli noin 3,14159. Lukua ei kannata tilan puutteessa jatkaa, sillä lopullinen luku on päättymätön, eikä sillä ole mitään erityistä tekemistä Espoon kanssa. Pii on myös puolimetalli, mutta sitäkään ei ole Espoossa keksitty. Seuraava tunniste kuitenkin osuu maaliin, eli tuo Suomen piilaakso. Tietokonetekniikan keskukseksi muodostunut San Franciscon eteläpuolinen alue on nykyisen Espoon esikuva. Sitä se ollut 1960-luvulta alkaen, jolloin alkuaan tamperelainen saha oli alkanut DI Kurt Wikströmin yllyttämänä jättänyt Nokialle siirretyn sahan ja uuden tuotannon kumisaappaat Pirkanmaalle ja keskittynyt tietotekniikkaan Espoossa.
Tänään paras suomalainen tietotekniikan osaaminen onkin keskittynyt Espooseen, vaikka Ouluakaan ei ole reilua tuolla toimialalla kokonaan sivuuttaa.
* * *
Espoossa ovat myös Suomen parhaat veronmaksajat, sekä yritykset että insinöörit. Espoolainen Arttu Wiskari tosin suree mainiossa laulussaan ”Suomen muotoisen pilven alla” sitä, että Nokiassa ei otettu ajoissa käyttöön kosketusnäyttöä.
Piilaakson vaikutus on näkynyt suomalaisiin myös paikan päällä Nokian suurimman menestyksen aikaan.
San Josessa, piipääkaupungissa, uutta tekniikkaa kehitti myös EU-edustajamme Nils Torvaldsin poika Linus. Linux-järjestelmä on levinnyt lähes kaikkialle maapallolla, erityisesti kotitalouksien käyttöön.
Tänään useimmiten San Jose mainitaan aamu-uutisissa, jos NHL-joukkueen hyökkääjä ja olympiavoittaja, oululaislähtöinen Markus Granlund sattuu tekemään neljän miljoonan dollarin vuosipalkallaan San Jose Sharksille maalin.
* * *
Kotimaassa Espoon Metro Areena tarjoaa monenlaista viihdettä konserteista urheiluun. Kiekko-Espoon nousu SM-liigaan täyttää areenaa seuraavina vuosina ja kun Koripalloliitto on siirtänyt konttorinsa tuohon samaan rakennukseen, Susijengillä on oma koti. Lauri Markkasen olkapäävammakin paranee kesään mennessä ja viime vuoden paras suomalaisurheilija on tottunut täyttämään suurempiakin saleja. * * *
Espoo menettäisi kakkospaikkansa väkilukuvertauksessa, jos Tampereen nykyiset naapurit olisivat yhtä nöyriä kuin takavuosina Teisko. Se luovutti Tampereelle vain vähäisen väkimäärän, mutta maa-alaa sitäkin enemmän. Nyt Tampereen ympäryskunnat Kangasala, Lempäälä, Ruovesi ja Ylöjärvi toisivat Nääsvilleen lii eli Manseen yhteensä toistasataa tuhatta uutta veronmaksajaa ja Pirkanmaan pääkaupunki tulisi nykyistäkin vetovoimaisemmaksi asumis- ja työpaikaksi. Espoo saa kuitenkin vaalia kakkosijaansa rauhassa.
Kuntaliitokset eivät ole näinä aikoina suosiossa. Jäljet pelottavat. Muun muassa Hämeenlinnan kahmaisemat Hauho, Tuulos, Lammi, Renko ja Kalvola ovat joutuneet luopumaan monista peruspalveluista jo ennen espoolaisen viime eduskuntavaalien äänikuningattaren Riikka Purran (42 589 ääntä) tarttumista Fiskarsin saksiin.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.