Ikäihmisten inhimillinen, taloudellinen ja oikeudellinen suojaaminen

Taisto Hujala. Varatuomari ja yrittäjä Tuusulasta.

Yhtenä viikonloppuna kuuntelin radiosta jotain toivekonserttia, ja ohjelmaan soitti iäkkään oloinen nainen. Hän kertoi toimittajalle, että hän soittaa siksi, että voisi joskus jutella jonkun kanssa, kun elämä on aika yksinäistä. Naisen ja toimittajan keskustelu kosketti jotenkin. Jäin miettimään, millaisia ongelmia ikäihmiset kohtaavat.

Mediassa kerrotaan silloin tällöin, miten ikäihminen menetti omaisuuttaan, kun oma aikuinen lapsi oli tyhjentänyt iäkkään äitinsä pankkitilin. Joillakin ikäihmisillä on riesana kaikenlaisia tarpeettomia hyödykkeitä puhelimessa myyvät innokkaat myyjät, ja heidän lapsensa joutuvat perumaan sopimuksia.

Ongelmat voivat näyttäytyä myös toisella tavalla. Eräs iäkäs rouva oli yrittänyt nostaa pankissa tililtään isohkoa rahasummaa käteisenä. Pankki oli kuitenkin kieltäytynyt, koska se oli ollut huolissaan ison käteissumman säilyttämisestä ja rahojen käyttötarkoituksesta. Asia johti siihen, että Digi- ja väestötietovirasto haki käräjäoikeudessa edunvalvojan määräämistä rouvalle taloudellisten asioiden hoitamiseen.

Tuomioistuimissa käsitellään vuosittain kymmeniä oikeudenkäyntejä, joissa riidellään aikanaan tehdyn testamentin pätevyydestä. Testamenttia pyritään usein riitauttamaan sillä perusteella, että testamentintekijä ei olisi testamenttia tehdessään täysin ymmärtänyt sen sisältöä tai tarkoitusta. Joskus kanteet menestyvät, joskus eivät.

On myös tosiasia, että ikäihmisillä on nykyisin keskimäärin huomattavasti enemmän omaisuutta kuin aiemmin. Se luonnollisesti lisää riskiä erilaisista ongelmista.

Osaan edellä kuvatuista riskeistä voi varautua etukäteen. Silloin kun on itse hyvissä voimissaan, voi pyytää asiantuntijaa laatimaan testamentin, jolla voi määrätä omaisuutensa tulevasta jaosta juuri niin kuin haluaa. Kun testamentti laaditaan muodollisesti oikein ja asiantuntijan avulla, voidaan varmistua siitä, että testamentin määräykset toteutetaan.

Suomessa on ollut jo vuosia voimassa laki edunvalvontavaltuutuksesta, joskaan järjestelmä ei ole kovin yleisesti tiedossa. Erään tutkimuksen mukaan yli 40-vuotiaista sen tekemisestä oli kiinnostuneita kuitenkin noin puolet vastaajista. Systeemi on vaivaton ja selvä. Tärkeää on vain tehdä rajaus, mitä toimia valtuutetun halutaan tekevän, ja ehkä tärkeintä, kenet haluaa valtuutetuksi. Jos valtuuttajan terveydentilan heikkeneminen myöhemmin estää taloudellisten asioiden hoitamisen, valtuutettu voi valtuutuksen antajasta lääkärinlausunnon saatuaan antaa valtakirjan ja lääkärinlausunnon Digi- ja väestötietovirastolle, joka vahvistaa valtuutuksen, jos edellytykset täyttyvät. Sen jälkeen valtuutettu on oikeutettu hoitamaan valtuutuksen antajan asioita.

Taisto Hujala
varatuomari
yrittäjä
Tuusula
taisto.hujala(at)icloud.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.