Suvun musta lammas

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Qatarin miljoonan asukkaan helteinen pääkaupunki Doha tarjoaa television katsojille kohtuuttoman paljon kestämistä ja erityisesti siksi, että omat yleisurheilijamme eivät sävähdytä, Kultaiset ajat verenvaihtoineen ja anabolisine steroideineen ovat kaukana takana. Suomi ei kuitenkaan ollut ainoa silloisten mahdollisuuksien hyväksikäyttäjä eikä edes ensimmäinen.

Kaikilla naapurimaillamme on nyt mahdollisuus mestaruuksiin.

Nyt kun pari vuosikymmentä on kulunut koko liikuntakasvatustamme ravistelleista Lahden MM-talvikisoista, on paikallaan palauttaa osa siitä kunniasta, jonka silloiset mestarimme menettivät.

Fiksut hiihtäjät Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Jari Isometsä ja Virpi Kuitunen eivät ehdoin tahdoin käyttäneet hemohessiä, josta Norjan kautta oli tullut tietoa markkinoille.

Norjan joukkuetta sikäläinen antidoping-toimikunta kävi tunturileirillä valistamassa. Kun Isometsä tästä kuultuaan soitti Suomen antodoping-toimikunnan johtajalle, tohtori Timo Seppälälle, tämä vastasi: ”Te hiihdätte, me testaamme”, Ja puhelin korvaan.

Hiihtoliiton ja ADT:n välit olivat poikki siksi, että liitto ei suostunut ADT:n kalliiseen testausohjelmaan Davosissa ja muissa kevättalven kilpailuissa. Kansainvälinen testaus kun koski suomalaisia siinä missä muitakin.

Suomessa arvosteltiin FIS:n maastohiihdon johtajaa Odd Martinsenia siitä, että tämä oli laatinut kisaohjelman tytärtään Bente Skaria suosien, Martinsen kimpaantui ja määräsi hemohessin kielletyksi aineeksi keskiviikkona kun kisat alkoivat perjantaina. Suomen ADT yhtyi kieltoon vasta käryjen tapahduttua seuraavan viikon tiistaina puolilta päivin. Kirjallisesti hemohessi oli sallittuna vielä seuravana jouluna.

Hiihtoliiton kyseenalaisista elämäntavoista tunnettu puheenjohtaja Paavo J. Petäjä ei juristina asettunut puolustamaan urheilijoitaan. Pyysi vain anteeksi Suomen kansalta.

* * *

Palataan kuitenkin historiassa hiukan kauemmaksi. Tokion ensi vuoden kisoja odotellessa muistutan, että vuonna 1964 Tokiossa ensimmäinen mustan Afrikan juoksija sai mitalin. Voittajan Peter Snellin vanavedessä juossut Wilson Kiprugut otti pronssin.

Ystäväni Aki Tammisto oli tuona iltana ollut hotellissa kuumeessa, kun kerroin hänelle tästä asiasta.

Seuraava Turun Sanomat kertoi, että Wilson oli 12-lapsisen villin perheen nuorin vesa, jonka vanhin sisar oli kuollut leijonan kitaan ja kolmas poika käärmeen kuristamana.

Seuraavana päivänä kerroin, että Wilson oli harjoitellut kaksi vuotta Erelä-Kalifornian eli UCLA:n yliopistossa, jossa hänen isänsä toimi professorina. Aki totesi kylmän viileästi, että kirjoitetaan oikaisu.

Kun seuraavissa kisoissa Mexico Cityssä Kenian Kiphonge Keino oli juossut 3000 metrin esteissä kultaa, Suomen paperiteollisuuden suurlähettiläältä Jorma Keinolta kysyttiin New Yorkissa alan kongressissa mahdollista sukulaissuhdetta juoksija Keinoon, Jorma vastasi, että juoksija on hänen nuorin veljensä, joka on aina ollut suvun musta lammas.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.