Oma asunto on ihmisen hyvinvoinnin perusta. Koti on elämän keskus, turvallinen paikka, jonne voi aina palata. Elämänhallinta on vaikeaa ilman asuntoa. Samalla otteen saaminen elämästä usein edellyttää, että ihminen saa ensin oman asunnon. Vasta asunnon saamisen jälkeen muiden asioiden hoitaminen alkaa helpottua.
Helsinki on tehnyt pitkään työtä asunnottomuuden vähentämiseksi. Työ alkoi jo asuntoministeri, sittemmin Helsingin pormestari, Jan Vapaavuoren toimesta. Vapaavuoren tavoitteena oli poistaa asunnottomuus Suomesta. Tämän seurauksena otettiin käyttöön Asunto ensin -malli, joka lähtee siitä, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle.
Helsingissä työ asunnottomuuden vähentämiseksi on tuottanut tulosta. Viime vuonna asunnottomuus väheni edelleen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Viime vuoden lopulla Helsingissä oli asunnottomia 1297, mikä on 320 asunnotonta vähemmän kuin vuonna 2021. Asunnottomuus väheni kaikissa ryhmissä, vaikka edelleen suurin osa asunnottomista on yksineläviä.
Monet asunnottomat tarvitsevat asunnon lisäksi myös muuta tukea. Erityisesti toimivat päihdepalvelut ovat keskiössä. Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on järjestänyt yksinäisille asunnottomille ja pariskunnille sekä itsenäisiä että tuettua vuokra-asuntoja. Tavoitteena on ollut tarjota asunnottomille kaupungin omistamia vuokra-asuntoja, joiden hyödyntäminen asunnottomuuden vähentämiseksi on ollut aikaisemmin liian vähäistä.
Kaupungin laatima asunnottomuuden toimenpideohjelma vuosille 2023–2025 tarjoaa uusia ja entistä tehokkaampia keinoja asunnottomuuden poistamiseksi. Kunnianhimoisena tavoitteena on poistaa asunnottomuus Helsingistä vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on rohkea, mutta mahdollinen saavuttaa. Vuosien 2020-2022 aikana yksinasuvien asunnottomien määrä saatiin puolitettua. Suunta on ollut oikea ja vauhdin täytyy pysyä yllä. Samalla ymmärrys asunnottomuudesta ja sen eri syistä on lisääntynyt.
Oma asunto on elämän keskus. Koti on paikka, jossa koemme elämän ilot ja surut. Koti on paikka rauhoittua ja nauttia elämästä. Paikka, jossa syödä, nukkua ja peseytyä. Helsingin tekemä työ asunnottomuuden vähentämiseksi on ollut työtä ihmisarvoisen elämän edistämiseksi. Nyt tätä tärkeää työtä on syytä jatkaa.
Oma koti kuuluu kaikille.