ToPo:lla mahtavat synttärijuhlat

Olisiko Torpan Pojat voinut juhlia komeammin 85-vuotissynttäreitään sunnuntaina (29.1.)? Ensin naiset voittivat ensimmäisen divisioonan ottelussaan Joensuun 82-64. Sitten miehet pelasivat trilleriottelun Espoota vastaan. Erittäin hyvätasoinen kamppailu päättyi jatkoajan viimeisen sekunnin heittoon.
Emi Djeenin kolmonen nurkasta sujahti sukkaan ja 700-päinen Kisahallin yleisö repesi. Komeammin ja makeammin ei synttäreitä voisi juhlia! Ottelu Torpalle 95-94 (20-18, 22-17, 17-25, 25-24, ja 11-10).
Miesten divaripeli oli hyvävauhtinen ja korkeatasoinen. Molemmat joukkueet pelasivat kurinalaisesti, ratkaisijoiden kaarti oli laaja, peli oli kovaa mutta reilua. Ottelu oli ensimmäisestä sekunnista viimeiseen erittäin tasainen.
ToPo pelasi selvästi kauden parhaan ottelunsa. Eikä Espoollakaan ole mitään syytä hävetä otteitaan. Ja kohtuuden nimessä on sanottava, että pallo olisi voinut pomppia lopussa toisinkin, mutta ehkä lopputulos oli oikeutettu, sillä kauden aiemmin kamppailuissa alakynnessä ollut ToPo (tappiot 76-61 ja 73-56) oli nyt hieman nälkäisempi ja hurmoksellisempi.
Ottelun alussa vasta toisen ottelunsa pitkän loukkaantumisen jälkeen pelannut Nigel Moore nakutti kolme kolmosta ja tahditti ToPo:n itseluottamuksen kuntoon. Jakso Torpalle 20-18.
Toisella jaksolla Espoo juoksi muutaman nopean. Pari helppoa koria aivan alta naapuri sai ToPo:n puolustuksen ajatuskatkojen ansiosta. ToPo muutti puolustustaan ja sai pelinsä kulkemaan jakson lopulla. Kuin enteenä Juuso Kauppinen napautti kolmosen pussiin, kun summeri soi isolle tauolle. ToPo johti 42-35.
Kolmannella jaksolla Jeb Ivey otti tahtipuikon. Kansainvälisen tason takamies teki kovia omia ratkaisuja ja ruokki älykkäästi muuta joukkuetta. Espoo siirtyi johtoon, mutta ei päässyt neljää pistettä kauemmaksi. Jakson lopulla Cedric Latimer vastasi Iveylle omilla kovilla ratkaisuillaan.
Jakso Espoolle 25-17 ja Espoolla yhden pisteen johto 60-59, kun viimeinen jakso alkoi.
Espoo tiivisti puolustustaan. ToPo joutui heittämään huonoista paikoista ja teki muutenkin muutamia huonoja ratkaisuja. Pahimmillaan Espoo johti jo 74-68 ja 76-70.
ToPo ei kuitenkaan lannistunut vaan taisteli itsensä tasoihin. Juuso Kauppisella oli hyvä heittopaikka 17 sekuntia ennen loppua Torpan johtaessa 83-82. Heitto ei mennyt sisään, mutta Juuso kaapi omasta heitostaan elintärkeän levypallon. Latimerin vaparin (1/2), Espoon aikalisän ja Espoon hyvin pelatun hyökkäyksen jälkeen (Jouko Järvisen lay up sisään) varsinainen peliaika päättyi 84-84.
Viiden minuutin jatkoaika sujui tasaisesti, mutta ehkä hieman varsinaista peliaikaa hermostuneemmissa merkeissä. Ehkä väsymyskin painoi, vaikka reistaillut Kisahallin pistetaulu antoi hieman lisälepoaikaa pelaajille.
Kun jatkoaikaa oli jäljellä 40 sekuntia, ToPo otti aikalisä Espoon johtaessa 94-92.
Aikalisän jälkeen Torpan kapteeni Ilpo Pehkonen ajoi rohkeasti korille, mutta menetti pallon. Ipe lähti rikkomaan Espoon Omar Calhouta, mutta saikin aikaan kiistapallon ja nuoli oli suosiollisessa suunnassa munkkiniemeläisille.
Pallo rajalta Emil Djeenille, joka heitti kolmosen ohi kuusi sekuntia ennen loppua. Jälleen Juuso Kauppinen otti hyökkäyslevypallon. Pallo uudestaan kulmaan juosseelle Emilille, pallo ilmaan ja sukkaan. Torppa oli voittanut 95-94.
ToPo pelasi kauden parhaan pelinsä. Vain alkukauden voitto Lahdesta tarjosi hieman samanlaista flowta ja taistelua, mutta nyt ToPo oli paljon kovempi ja taso korkeampi.
ToPo vaihteli puolustustaktiikkaansa fiksusti ja puolusti välillä erinomaisesti. Espoo liikkui hyvin, joten nopeisiin hyökkäyksiin ToPo ei päässyt.
Torpan asenne näkyi myös tilastoista, sillä levypallot menivät 40-40. Pitää muistaa, että levypallot ovat olleet ToPo:n kauden heikko kohta ja Espoolle puolestaan vahvuus.
Espoon valmentaja Ville Neva manaili levypallopeliä, samoin riistoja, joita Espoo ei saanut lainkaan niin paljon kuin he ennakkoon olivat suunnitelleet. Ottelun tilastotkin kertoivat kamppailun tasaisuudesta, sillä oikeastaan mitään eroja joukkueiden väliltä ei tilastoista löydy.
ToPo:n valmentaja Pekka Konttinen sanoi ennakkoon, että Jeb Ivey on otettava tiukasti, että hän ei pääse tarjoilemaan muille paikkoja. Konttinen kiitti Iveyn pitämisestä lämpimästi joukkuettaan.
”Suomessa aika harva joukkue miltään sarjatasolta pystyy pitämään Iveyn numeroissa 17 (pisteet) ja 11 (syötöt).”
Torpan voima oli nyt laajassa ja tasaisessa materiaalissa. Cedric Latimer oli loistava (33 pistettä). Hän heitti kakkoset häikäisevällä teholla sisään(14/18). Cedric myös jaksoi hyvin 38 peliminuuttiaan.
Nigel Moore pelasi kuin ei olisi ollutkaan kuukausia loukkaantuneena. Nigel rauhoittaa peliä, ottaa levypallot (8) ja on iso uhka kolmen pisteen viivalla (5/11).
Miki Kuusisto ja Juho Hietanen pelasivat kauden parhaat pelinsä. Juuso Kauppinen uurasti väkevästi ja otti kaksi elintärkeää levypalloa. Kapteeni Ipe Pehkonen taistelee joka sekunnin täysillä. Emil Djeen ei oikein saanut heittoaan osumaan, mutta sitten tuli se tärkein heitto, joka ratkaisi ottelun… Emil muuten ratkaisi HBA-pelin lokakuussa myös viimeisen sekunnin korilla. Viimeisen sekunnin erikoismies!
Sebastian Booker pelasi kuusi minuuttia, mutta piti nyt hienosti hermonsa ja pelasi ehjät minuutit. Rasmus Marttinen vain käväisi kentällä.
Viikonvaihteen pelien jälkeen Lahti johtaa 32 pisteellä (20 ottelua), Espoo on toisena 26 pisteellä (18), Oulu kolmantena 22 pisteellä (19) ja Torppa neljäntenä 22 pisteellä (18).
Runkosarjassa pelataan 27 ottelua, joten kärkijoukkueilla on jäljellä 7-9 ottelua ja jaossa 14-18 pistettä. Sarja on erittäin tasainen. Pekka Konttisen sanoin: ”Yhdeksästä ottelusta on otettava viisi voittoa, jotta olemme pudotuspeleissä.”
Jyväskylä hävisi sunnuntaina hieman yllättäen Forssalle 86-83. Jyväskylä on Torpasta neljän pisteen päässä, mutta se on pelannut ottelun vähemmän. Forssa kärkkyy kuuden pisteen päässä, Järvenpäähän ja Porvooseen on eroa kahdeksan pistettä.
Torpalla on kova viikko edessä. Torstaina ToPo saa kotisaliinsa (Yhteiskoululle) vastaansa HBA Märskyn (klo 19). Hanno Möttölän suojatit ovat parantaneet otteitaan, vaikka tilillä onkin vain viisi voittoa. Edon Maxhuni ja vammoista toipunut Lassi Nikkarinen takaavat torppalaisille kovan iltapuhteen.
Heti sunnuntaina on matkaottelu Jyväskylässä. Siellä pelataan neljän pisteen kamppailu, sillä Jyväskylällä ei oikein ole varaa tappioon.
ToPo:n pisteet ja levyt Espoo-ottelussa: Cedric Latimer 33/6, Nigel Moore 21/8, Ilpo Pehkonen 11/6, Miki Kuusisto 9/4, Juuso Kauppinen 8/4, Emil Djeen 7/3, Juho Hietanen 6/7, Rasmus Marttinen -/-. Joel Jokinen ja Orlando Taylor eivät pelanneet.
Ottelut hahmot. ToPo:n Nigel Moore (vas.) ja Cedrc Latimer ahdistavat Espoon Jeb Iveytä. (Kuva: Tytti Nuoramo)