Ethän unohda jalkojasi?

Myös jalat tarvitsevat hoitoa.

Ellemme nuku tai istu niin olemme tärkeimmän liikuntavälineemme , jalkojen, päällä. Nuorena jalkojen hyvää kuntoa pidetään itsestään selvänä, vaikka jo tuolloin luodaan pohja jalkojen elinaikaiselle terveydelle mm. liikunnan ja oikeiden kenkävalintojen avulla. Vanhemmiten itse kukin joutuu kiinnittämään erityistä huomiota omiin varpaisiinsa, kynsiin ja jalkapohjiin. Omatoiminen hoito on halvin tapa pitää jalat ja kynnet kunnossa, mutta jalkojenhoitajan luo menevät niin miehet kuin naisetkin 2-6 kertaa vuodessa. Huomion kohteeksi joutuvat kovettumat, känsät , virheasennot, sieni-infektiot ja vanhempana myös kynnet, joiden normaali leikkaus on vaikeutunut.

Terveiden jalkojen esteettistä ja hyvää tekevää hoitoa suorittavat kosmetologit. Jos jalkojen kanssa on ongelmia, kannattaa kääntyä ammattitutkinnon suorittaneen jalkojenhoitajan tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen jalkaterapeutin puoleen. Ensin mainituilla on 1,5 vuoden koulutus ja jalkaterapeuteilla 3,5 vuoden syventävä opiskelu. Heidän työnsä on käsityötä, jossa apuna käytetään erityistä välineistöä ja jalkojen hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Jalkahoito on vanhaa perua, sitä harrastettiin jo Raamatun aikaan. Jalkahoidossa on myös muotivirtauksia mm. kieltoja on tullut moneen asiaan. Ennen suositeltiin kovettumien poistamista raspin avulla, nykyisin suositaan pelkästään rasvaamista. Ennen rasvaamista jalat voi käsitellä kuorinta-aineella, jotta voide imeytyy paremmin.

Jalkineet ovat jaloille a ja o. Huonosti valitut kengät ovat suuri jalkavaivojen aiheuttaja. Kenkien valinnassa kannattaa käyttää asiantuntevan myyjän apua ja jalkaterapeutti ohjaa siinä. Tarvittaessa kenkiin hankitaan myös pohjalliset.. Kengät valitaan myös käyttötarkoituksen mukaan, eikä samoja kenkiä ole hyvä pitää koko päivän. Nasta- pohjaisilla kengillä voidaan estää liukastumista talviaikaan ulkona.
Jalkojen hygienia on tärkeää. Etenkin jos jalat hikoilevat runsaasti, on pesun yhteydessä syytä käyttää jalkadeodoranttia ja kenties talkkia ja lampaanvillaa varpaanväleissä. Kosteassa hautuneet jalat ovat oivallinen kasvualusta sieni-infektioille, joita jalkahoitojen yhteydessä tavataankin usein. Hoitona on joko paikallinen tai suun kautta tapahtuva antimykoottinen lääkehoito.

Jalkojenhoitajat ja -terapeutit toimivat yleensä itsenäisinä yrittäjinä omissa liikkeissään , joissa myös asiakkaat otetaan vastaan. Moni tekee myös koti- – ja sairaalakäyntejä etenkin erityisryhmien hoidon turvaamiseksi. Diabeetikot ovat suuri ryhmä, joka sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä jalkojenhoitoa. Neuropatia ja haavojen huono paraneminen ovat heidän erityisongelmiaan. Ennalta ehkäisy on parasta hoitoa ja siinä ammattilaiset auttavat.

Hannu Huvinen

kuva: Espoon Jalkaterapia Team

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.