Yläasteikäisiä perehdytetään hävikin vähentämisen saloihin

Valtakunnallisella Hävikkiviikolla 11.-17. syyskuuta pari tuhatta peruskoulujen yläkoulun oppilasta perehtyy hävikin vähentämisen saloihin. He valmistavat aterioita joko kauppojen hävikki-elintarvikkeista tai vastaavasti kotitalousluokasta löytyvistä ylijäämä raaka-aineista.

Motivan järjestämässä Hävikki-battle-nimellä kulkevassa tapahtumassa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat saavat noutaa lähimmästä S-ryhmän myymälästä kassillisen hävikkiraaka-aineita, joista kotitaloustunnilla valmistetaan kahden ruokalajin aterioita.

– Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Haluamme opettaa, että aina ei tarvitse lähteä erikseen kauppaan, vaan jääkaapista löytyvistä jämistäkin pystyy yleensä loihtimaan maukkaita aterioita. Tämä on hyvä ruoanlaiton luovuusharjoitus, itsekin kotitalousopettajana työskennellyt Elina Ovaskainen sanoo.

Intoa hävikin vähentämiseksi löytyy

Kampanjalla halutaan antaa tietoa ja vinkkejä suomalaiskoteihin hävikin vähentämiseksi. Konseptia on testattu ja kehitelty jo viime keväänä Vesalan peruskoulussa kotitalouden valinnaisryhmän kanssa.

– Ruoanlaitto yllätyksellisistä raaka-aineista ja kaupan hävikistä sujui yllättävän hyvin ja oppilaat saivat loihdittua hävikistä helposti vaadittavat kaksi ruokalajia, kotitalousopettaja Marja Väärälä Vesalan peruskoulusta kertoo.

Kilpailuun on ilmoittautunut mukaan yhteensä noin 125 oppilasryhmää. Opettajien innostus lähteä mukaan ensimmäistä kertaa järjestettävään kampanjaan yllätti järjestäjät.

 

JAA